Група, наречена "кибер беркут", пое отговорност за атака срещу уебсайтове на НАТО

Група, наричаща себе си "кибер беркут", пое отговорност за атака, при която тази нощ пострадаха уебсайтове на НАТО, предаде Ройтерс. Извън строя беше изваден главният сайт на организацията, както и този на свързания с НАТО център за кибер сигурност в Естония.

В съобщение на руски език, публикувано на уебсайта www.cyber-berkut.org, групата обяснява, че акцията е осъществена от украински патриоти, гневни от това, което според тях е намеса на НАТО в тяхната страна.

Името на организацията препраща към ползващите се с мрачна слава и разформирани след смяната на властта в Украйна украински спецчасти "Беркут", отбелязва Ройтерс. Страните от НАТО осъдиха руската окупация в Крим и организирането на днешния референдум за статута на полуострова, който според тях е неконституционен.

Експерти по кибер сигурност, цитирани от Ройтерс, смятат, че "кибер беркут", които може би са свързани с руското разузнаване, стоят зад атаките на украински сайтове през последните седмици. Украински и руски уебсайтове през последните седмици станаха обект на кибератаки, но изваждането от строя на сайтове на НАТО е първата значителна кибер акция на проруски групи срещу западен сайт.

Нито една от важните системи за НАТО не е била засегната от кибер атаката.  В социалната мрежа "Туитър" говорителката на НАТО Оана Лунжеску съобщи, че атаката няма да се отрази на операциите на алианса. Тя не коментира източника на кибер нападението.

Напрежението между Москва и Запада нараства непрекъснато, откакто бившият украински президент Виктор Янукович избяга от Киев и на власт там дойде временно правителство на дотогавашната опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят