Група от 20 младежи нанесли побой на поляк в Лийдс

Група от 20 младежи нанесли побой на поляк в Лийдс

Британската полиция издирва 20 младежи, които нанесли побой на поляк и го ранили сериозно. Полицията подозира, че престъплението е мотивирано от омраза и е най-новото в поредицата нападения срещу източноевропейци след референдума през юни за излизане от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

28-годишният поляк бил нападнат, ритан и бит от група тийнейджъри в северния английски град Лийдс в петък вечерта, съобщи полицията. Полякът е приет в болница с рана в главата.

Полицията смята, че има усложняващи вината обстоятелства заради изказванията на нападателите, на възраст между 16 и 18 години, пред жертвата на побоя и негов приятел.

"Искам да успокоя хората, особено местната полска общност, че няма да търпим подобни прояви на омраза и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че виновните ще бъдат изправени пред съда", каза шефът на полицията в Уест Йоркшър Пол Моуни. Той добави, че полицията смята, че нападението е "изолиран случай, а не проява на трайна омраза в района".

След референдума на 23 юни в цяла Великобритания зачестиха престъпленията, подбудени от омраза към имигрантите, посочва Ройтерс. В периода от средата на юни до средата на август увеличението е 58 процента и полицията е регистрирала 14 000 такива престъпления.

След средата на август те са намалели, но са с 14 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. През август шестима тийнейджъри бяха арестувани по подозрение за убийството на поляк, отново с мотив омраза, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа