Почна се:

Групата на Бареков се разпада, преди да се е събрала

Учителка от Пловдив обяви, че става независим депутат

Ана Баракова

Още преди да положат клетва в Народното събрание, депутатите от групата на Николай Бареков започнаха да се разбягват. В сряда Ана Баракова, която влиза в парламента благодарение на преференциите и феномена "15/15" (в случая - 13/13), обяви, че напуска партията и ще бъде независим депутат.

Пред Нова телевизия тя обясни, че е била притискана да се откаже от депутатското си място, но няма да направи това, а ще стане независим депутат.

”Дяко Дяков и Мартин Данона ме карат да се оттегля от парламента. Бях притискана и тормозена. Получавах често обаждания, за да се откажа от депутатското място”, обясни Баракова. Мартин Иванов – Данона е млекопроизводител от пловдивско, който се води за известен бизнесмен и плейбой на местна почва. Данона водеше листата на ББЦ в Пловдив – област. Дяко Дяков е свързан с ББЦ адвокат и бе поставен на второ място в листата.

Ана Баракова е учителка от Пловдив. Тя бе тринайста в листата на ББЦ, с който номер се яви и партията на Николай Бареков на изборите. Благодарение на преференциите и феномена "15/15" Баракова измести от второто място лидера на пловдивската организация на ББЦ Дяко Дяков. Водач на листата в района бе Николай Бареков, който обяви, че ще остане евродепутат.

”Подхвърляха ми като разбран човек да вляза в положението и да напусна. Предлагаха ми пост в администрацията. Ако не се откажа, ме заплашваха да ме компрометират. Караха ме да подписвам документи, свързани с ББЦ. Чакаха ме пред училището, пред входа. Притискаха директора, нарушаваше се учебният процес. Разбиха ми вратата на апартамента. Наложи се да напусна града, защото бях изпаднала в тежка ситуация”, обясни Баракова.

Бареков: Баракова е случайно попаднала, ще се върне

По-късно в сряда партията на Бареков разпространи официална позиция, в която се посочва: "Във връзка със сутрешното изявление на г-жа Анна Баракова заявяваме, че очакваме нейното присъединяване към парламентарната група на КП "България без цензура. Срещу г-жа Баракова не са отправяни заплахи и не е оказван натиск от представители на която и да е от формациите в коалицията. Г-жа Баракова е избрана от жителите на град Пловдив, които са дали своя вот за КП "България без цензура" и нейното независимо участие в 43-тото Народно събрание би било подмяна на тяхната воля".

Самият Бареков каза в Брюксел пред журналисти, че не очаква групата на партията в Народното събрание да се разпадне. Очаквам, че всичко това е буря в чаша вода и г-ца Баракова ще се завърне в парламентарната група, тя дори не я е напускала, коментира той, цитиран от кореспондента на БТА. Попитан дали са верни твърденията, че Баракова е била заплашвана, Бареков обясни, че бил от 10 дни в чужбина. Но добави, че "по никакъв начин на тази госпожа не е оказван натиск, тя не е комуникирала с никого в партията.

Всичко друго са излишни приказки и шумотевици, коментира евродепутатът и определи Баракова като "случайно попаднал" в парламентарната група човек. Всички останали (депутати) са проверени, сигурни, ситуацията е абсурдна, а групата е стабилна, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?