Групата на БДЦ се запазва, но разделена на "първановисти" и "герберисти"

Отцепниците от БДЦ решиха да останат, а другите приеха преименуване на групата, сн. БГНЕС

Парламентарната група "Български демократичен център" (БДЦ) няма да се разпадне.
Петима депутати от партия "Народен съюз", които в петък подадоха заявления за напускане на групата, за да станат независими, са ги оттеглили във вторник вечерта. Светлин Танчев, Румен Йончев, Явор Хайтов, Борислав Иглев и Георги Ковачев остават в групата на БДЦ, която обаче вече ще нарича "БДЦ – Народен съюз", стана ясно в сряда.

Ако петимата бяха изпълнили намерението си да напуснат, БДЦ щеше да остане с девет народни представители и да се разпадне.

Формален повод за раздора стана решението на Красимира Ковачка, съпредседател на групата на БДЦ, да лиши колегите си от "Народен съюз" от заеманите от тях постове в парламентарни комисии. Този ход съвпадна със сключения неформален съюз между "Народен съюз" и депутатите на Георги Първанов от АБВ, които напуснаха управлението. Това бе първата стъпка на Първанов за формиране на по-широко ляво-дясно-центристко обединение. В същото време останалите депутати от БДЦ, ръководени от сестрата на енергийния бос Христо Ковачки – Красимира Ковачка, са лоялен съюзник на ГЕРБ, макар че формално не участват в управляващото мнозинство.

Рокадата на депутати от БДЦ в парламентарните комисии бе подкрепена от ГЕРБ. Румен Йончев беше сменен като председател на комисията по политиките за българите в чужбина.
Сега той ще отиде във външната комисия на мястото на Кънчо Филипов, а Георги Ковачев ще се върне като член на комисията за борба с корупцията.


Решенията в парламентарната група ще се взимат вече с две трети мнозинство - най-малко 10 депутати, с които партията БДЦ не разполага.

Росен Петров (БДЦ) и Явор Хайтов (НС) обясниха пред репортери, че макар групата да остава единна, тя ще е разделена на две крила: 9-те депутати на БДЦ ще продължават да подкрепят управляващото мнозинство, а петимата от НС ще запазят парламентарния съюз с АБВ.

"Ние не търсим постове. С подаване на оставките от групата показахме, че не това ни управлява. Не са важни за нас постовете в Народното събрание, важна е политиката и партията, която представляваме - "Народен съюз", да бъде представена официално в регистъра на парламента", коментира съпредседателят на БДЦ Румен Йончев, който е от "Народен съюз".

Цецка Цачева информира депутатите, че има промяна на името на групата, която вече ще се казва "Български демократичен център - Народен съюз", по имената на двете партии, които влизат в нея.

Това е поредно преименуване на групата, чийто 14 депутати влязоха в парламента през 2014 г. с листата на Николай Бареков "България без цензура". Впоследствие те се отметнаха от Бареков.

Това е и вторият неслучил се разпад на групата, след като миналата година по това време при сформирането на "Народен съюз", същите депутати поискаха промяна на името на групата и се заканиха да напуснат, но до това не се стигна.

Споделяне

Още по темата

Още от България