Групата на бившите царисти не иска нови постове, а запазване на сегашните

Групата на бившите царисти не иска нови постове, а запазване на сегашните

Четиринадесет депутати, напуснали НДСВ и парламентарната му група, обявиха в сряда учредяването на нова група - Българска нова демокрация (БНД). Председателят на Народното събрание Георги Пирински съобщи, че е внесено искане за регистриране.

Към 13-те, изгонени или доброволно напуснали до вторник, в сряда се присъедини и Светослав Спасов, шеф на парламентарната комисия за младежта и спорта. До дни се очаква още двама-трима депутати да излязат от НДСВ и да се влеят в БНД, най-спряганите имена са на Марияна Костадинова, Йордан Костадинов и Йордан Мирчев.

Председател на БНД е Борислав Ралчев, заместници са Татяна Калканова и Валентин Милтенов.

При представянето на БНД считаният за неин идеолог Пламен Панайотов обясни, че все още няма решение дали групата ще стане ядро на нова партия. Според него, политическата ситуация през 2009 г., когато са парламентарните избори, и избирателите ще кажат дали проектът БНД ще прерасне в партия.

БНД обясниха, че новата група не е част от управляващото мнозинство, но че няма да иска преразглеждане на коалиционното споразумение; че се разполага някъде в център-дясното пространство, но ще прецени с кого и как ще взаимодейства вдясно; че ще подкрепя всички решения и проекти на управляващите, които отговарят на нейните виждания и принципи, и няма да загърби постигнатото от НДСВ в последните 6 години, и че няма претенции към постове във властта.

Ще работят с всеки, стига да има хармония

Ще работим с всеки и всичко, което е в хармония с нашата ценностна система, заяви Ралчев, като посочи като приоритетна политиката за развитие на регионите.

Актът на формиране на новата група показва, че членовете ѝ вече не са част от управляващата коалиция, заяви Лидия Шулева, но на дневен ред бил въпросът какви взаимоотношения ще поддържат с управляващите.

Според Атанас Щерев новата група ще защитава дясноцентриските ценности. Не сме част от тройната коалиция, но няма да гласуваме против нея самоцелно, а само против решения, които спират реформите, каза той. Щерев изтъкна, че българското общество се нуждае от дясноцентриско управление, поради което вижда за партньори депутати и хората, гласували за СДС и ГЕРБ. Също така социалдемократите на Нихризов.

Няма проблем да работим с целия политически спектър, ако тези партии има същите цели като нас, заключи Щерев.

Нямат претенции към места в кабинета

И Лидия Шулева, и Николай Свинаров подчертаха, че нямат претенции за места в правителството, каквито допускания бяха направени.

Според неофициална информация отцепилите се от НДСВ ще се опитат да парират евентуалната смяна на близки до тяхното крило министри като Даниел Вълчев и Веселин Близнаков, които лидерът на НДСВ Сакскобургготски е нарочил за махане. Освен това Николай Свинаров и Светослав Спасов, които са председатели на парламентарни комисии, не възнамеряват да напускат постовете си. Същата линия ще следват и зам.-председатели на комисии от БНД.

Борислав Ралчев поясни, че хората на тези места са се доказали като професионалисти и правилната политика е да се държи на тях.

Николай Свинаров обяви, че целта им била участие в бъдещо дясноцентристко управление.

Станишев: Не е разговаряно за постове, а за подкрепа

Разговарях с депутатите, напуснали НДСВ, засега те не виждат основания да не подкрепят политиката на кабинета, заяви в сряда пред репортери премиерът Сергей Станишев.

Аз съм разговарял с представители на НДСВ, включително и с хора, които напуснаха партията миналата седмица, за Агенцията по национална сигурност и по други законодателни въпроси. Те бяха категорични, че подкрепят нашето предложение и го направиха. Моите разговори засега са единствено в професионална и законодателна посока, посочи премиерът.

Той отново повтори, че правителството е стабилно и отрече членове на новата парламентарна група да са имали към него претенции за постове в изпълнителната власт.

Според председателя на новата група Борислав Ралчев сред основните мотиви за напускане на НДСВ са несъгласието с недемократичните и дори репресивни методи на работа на партийното ръководство. Ралчев изтъкна, че всеки от колегите му в новата група през 2005 г. сам се е изправил пред избирателите и е защитил избирането си в парламента.

Обявяването на БНД бе съпроводено с почерпка с шампанско и бонбони на новогрупираните в парламентарния бюфет, за да им върви на късмет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?