Групата на НДСВ пред разцепление

Групата на НДСВ пред разцепление

Както обикновено лидерът на НДСВ направи един неочакван за всички ни ход, така че ще видим "когато гръм удари, как ехото заглъхва", коментира в петък пред журналисти депутатът от НДСВ Огнян Герджиков по повод снощното обръщение на Симеон Сакскобургготски. В него царят определя като “недопустими” действията на мнозинството от парламентарната група (ПГ), която обяви извънредния конгрес на НДСВ за нелегитимен и поиска оставката на Милен Велчев като главен организатор на манипулациите. Симеон обещава радикални промени в групата и “още по-крайни решения”, които обаче не означават “оттеглянето му от активния политически живот”.

“Бунтарите”, групирани около т.нар. юридическо лоби в НДСВ, са уличени в “лицемерни и лични подбуди”.

Макар че лагерът на разбунтувалите снощи се събра извънредно, за да обсъди ситуацията, решения и обща позиция все още няма. Очаква се такава да бъде изработена във вторник или сряда, а дотогава депутатите ще обикалят избирателните си райони и ще разговарят със структурите.

Това може да се окаже закъсняла инициатива, тъй като Симеон и партийният актив на “Врабча” 23 още тази седмица са дали инструкции по места да се подкрепи “правилната” позиция на царя срещу тая на недоволните. Очаква се в близките дни в централата да “завалят” писма и факсове от структурите с искания за изключване на Пламен Панайотов и Даниел Вълчев от партията, твърдят източници от НДСВ.

Герджиков все още смята, че конгресът е нелегитимен

Огнян Герджиков каза, че лично той не се чувства наскърбен от царското писмо, защото не чувства да е направил нещо нередно.

Има сериозна опасност решенията на Третия извънреден конгрес на НДСВ да не бъдат приети от съда и да не могат да бъдат регистрирани, предупреди  Герджиков. “Самият съд е този, който служебно е длъжен да провери дали всичко е редно. По моему има неща, които не са редни”, посочи той. На въпрос дали ще подкрепи смяна на министри от НДСВ, той каза: “Ако се постави този въпрос, ще го обмисля”.

Очакванията са Симеон да поиска смяна на всички четирима министри от НДСВ, останали в кабинета след оставката на Петканов, тъй като и четиримата подкрепиха “бунта”. Гласуването на промените обаче зависи от ПГ, в която все още не ясно как ще се развият нещата и дали няма да се разцепи.

Пред мен стои целта НДСВ да се запази колкото се може по-непокътнато, т.е. НДСВ да го има след известен катаклизъм още по-укрепнало, каза Герджиков.

“Не на лъжата”

Зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов коментира, че е очевидно в НДСВ има сериозен проблем и той предстои да бъде дискутиран. Много пъти сме имали възможност да кажем "не" на лъжата в НДСВ и вярвам, че и този път ще излезем с чест и достойнство, заяви Панайотов, заради чието неизбиране в  ръководство избухна скандал още по време на конгреса.

На 3 юни Симеон предложи 12 нови лица в Политическия съвет, други 5 бяха номинирани от делегати.

Лидерът не ги приема, те не желаят да общуват с писма

Не мисля, че в една партия трябва да се общува чрез писма, изпратени до медиите, е личното мнение на депутата от НДСВ Лидия Шулева. "Няма как да бъдат решени трудните въпроси чрез едно или две изречения, формулирани в някаква декларация", посочи още Шулева, визирайки обръщението на царя, което е адресирано до симпатизантите и членовете на НДСВ.

Шулева не пожела да коментира пред медиите какво ще предприеме групата или тя самата оттук нататък: "Ако имам лично мнение, бих искала да го изразя в дебат с всички участници в процеса по разрешаване на проблемите".

Тя допълни, че не поставя под никакво съмнение авторитета на Сакскобургготски, още повече, че той бе преизбран за лидер на партията.

На въпрос дали ПГ ще поиска среща със своя лидер, Шулева обясни, че такава среща е искана многократно, но досега не се е случвала. "Все пак това е въпрос на лично решение на лидера", добави тя.

Зам.-председателят на партията Николай Свинаров отказа на този етап да коментира писмото на царя.

Антония Първанова се строи зад царя

Депутатът от НДСВ Антония Първанова, която бе недоволна от лидера заради спуснатия водач на жълтата листа за евроизборите и така самата тя остана извън Европарламента, се солидаризира с лидера в конфликта между “миленки” и “панайотки”.

НДСВ вече има ново име и всички негови членове се надяват да има и нов облик, който да се състои в отваряне на партията, в много по-голяма демократичност и овластяване на местните структури, обясни Първанова в предаването “Пресклуб” на БНТ. Според нея е в ход сериозна реформа в партията и е нормално да се мине през сътресения и кадрови промени. Запитана дали Милен Велчев е “ново лице”, Пърнанова каза, че в него има още енергия.

Депутатът Олимпи Кътев, който първо подкрепи декларацията на несъгласните, но след това оттегли подписа си, смята, че онези, от които Симеон е снел доверието си, трябва да подадат оставка.

Кошлуков: Опитът за преврат е преодолян

Лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков коментира във Велико Търново, че след писмото на Симеон Сакскобургготски опитът за преврат в НДСВ е преодолян, предаде БТА.

Всички, които се опитаха да направят този преврат, трябва да подадат оставки и от изпълнителната власт, и от политическото ръководство на партията, защото вече не могат да се надяват на политическа легитимация от името на НДСВ, каза Кошлуков.

Засега той не се ангажира с прогнозите, че след разчистването на “превратаджиите” се отваря пътя за създаване на Либерален алианс между ДПС, НДСВ и неговата партия.

Говорителят на БТК Димитър Цонев, бивш говорител на кабинета “Сакскобургготски” също даде редица интервюта, в които определи действията на недоволните като “контрареволюция”, която вече е потушена. Според него царят направил “революция” на конгреса със смяната на ръководството.

В същото време вървят слухове, че около 25-30 депутати от недоволните ще се отцепят от НДСВ. Те може да формират нова група, а част от тях може да се присъединят към СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?