Групата на радикалната левица в ЕП ще има 52-ма депутати

Групата на радикалната левица в новия Европейски парламент, в която влизат партии като Ди Линке (Левите), Сириза и Ляв фронт, обяви, че наброява 52-ма депутати - доста повече в сравнение с 35-те ѝ депутати в досегашния състав на Европарламента, предаде Франс прес.

В новоизбрания парламент към групата на радикалната левица се включват евродепутатите от гръцката партия Сириза, спечелили изборите в Гърция, и испанците от Подемос (Можем), излъчени от протестното Движение на възмутените.

Европейската обединена левица, както се нарича официално групата, е получила подкрепа и от германските и холандските евродепутати от Партията за защита на животните и от независимия ирландски евродепутат Люк "Минг" Фланаган, сред чиито каузи е узаконяването на канабиса.

"Нямаме търпение да заработим с новите леви сили, за да се чуе силно в Европейския парламент гласът на бедните, маргинализираните, безработните и младите, както и на социалните движения и работниците", заяви председателката на групата Габи Цимер.

Сред приоритетите на радикалните леви евродепутати е борбата срещу проекта за договор за трансатлантическа свободна търговия, по който се водят преговори между ЕС и САЩ.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?