Групата на жълтите отцепници ще се кръсти ЕЛА

Роенето в парламентарната група на НДСВ продължи в четвъртък с излизането на депутата Кръстанка Шаклиян, с която общият брой на изгонените и доброволно напусналите стана 12. След като се събраха в една от парламентарните зали да обсъдят по-нататъшните си действия, стана ясно, че най-вероятно следващата седмица ще направят своя група. Очаква се в нея да се влеят още 4-5 депутати, които ще напуснат НДСВ. Възможно е да влязат и някои от независимите народни представители, напуснали своите партии. Един от вариантите за названието на новата група е “Европейска либерална алтернатива” (ЕЛА).

Надявам се скоро да обявим създаването на групата, каза Борислав Ралчев, един от петимата изгонени от НДСВ по лично настояване на лидера Симеон Сакскобургготски. По повод новата група колегата му Атанас Щерев каза, че "дори когато човек се жени, той мисли твърде дълго. Вие искате за толкова кратко време да се прегърнем и да направим нова група". Той намекна, че се водят разговори към нея да се присъединят и депутати извън НДСВ.

В кулоарите на парламента обаче повече се дискутираше въпросът с рокадите в ключови парламентарни комисии, където доминират отцепили се вече царисти. Интересен е казусът около вътрешната комисия, чиито шеф Николай Свинаров напусна в сряда, като обяви, че ще остави на ръководството на НДСВ “удоволствието” да го махне. Червени депутати обаче коментират, че не са склонни да подкрепят подмяната му, когато решението влезе в пленарна зала. Не се знае как ще гласуват и останалите в НДСВ, както и депутатите от ДПС, които демонстрират добри отношения със Свинаров. Социалисти дори твърдят, че смяната във вътрешната комисия може да се протака дълго време, докато поне минат през нея важни законопроекти – като този за бъдещата спецагенция, за другите силови служби и пр.   

Във вътрешната комисия са още Борислав Ралчев, Валентин Милтенов, Владимир Дончев и Пламен Панайотов, които също вече са извън НДСВ, но са в комисията от квотата на царската партия. При всички случаи представителството им в нея трябва да бъде преразгледано, казаха техни колеги, останали в ПГ на НДСВ.

Любопитно е как ще стане смяната на бившите вече царски юристи в правната комисия, където зам.-шефското място заема напусналият Валентин Милтенов, а член е Борислав Ралчев.

И в други комисии ще се наложат известни рокади – Илко Димитров ще сдаде зам.-шефското място на отбраната, Татяна Калканова зам.-председателското на образованието, а Атанас Щерев  - това в здравната комисия.

Неясно е поведението на депутати като Огнян Герджиков, Камелия Касабова и Соломон Паси, които гравитираха към “бунтарското крило”, но в момента са склонни към колаборация с царя. Депутати твърдят, че Касабова кротува, за да не се раздели със зам.-председателския пост на Народното събрание. Паси, който взриви юнския конгрес на партията със “спонтанното допитване” дали НДСВ да излезе от тройната коалиция и повечето делегати отговориха утвърдително, сега не дава признаци за отклонение от партийната линия за твърда подкрепа на правителството, в което все още участва Гергана Грънчарова.

“Соломон Паси е вечен, той няма да се откаже сам от партията и постовете си, само царят може да го изгони”, каза пред Mediapool царист.  

Възможно е следващата оставка в ПГ на НДСВ да е на близкия до Ралчев варненски депутат Яни Янев.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България