Групата "Октопод" се разпадна

Групата "Октопод" се разпадна

Седем месеца след провеждането на акцията "Октопод", едноименната група с посочен от прокуратурата лидер Алексей Петров вече не съществува, съобщи неговият адвокат Ина Лулчев. По думите ѝ той вече не е обвиняем като ръководител на престъпната група, за която бе арестуван, а единствено за престъпления срещу собствеността и за изнасяне на държавна тайна.

Въпреки това Петров беше оставен в ареста след като Софийският градски съд реши, че срещу него има събрани достатъчно доказателства, уличаващи го в авторство на престъпленията, за които е обвинен. Съдията Костадинка Костадинов заяви, че 7-месечен престой в ареста е "разумен срок" и похвали разследващите за свършената "впечатляваща работа". 

Прокурорът по делото Светлозар Костов настоя, че обвинението за данъчни престъпления остава. Той не оспори фактите, изнесени от адвокатите, и обясни разделянето на материалите по делото с това, че разследващите са открили "подгрупа на големия "октопод", която се занимава с престъпления против личността и собствеността". Отделенято на делото щяло да спомогне за по-бързото му придвижване към съда.

Процесът нееднократно бе посочван като лакмус за успехите на правителство в борбата с организираната престъпност, за което кабинетът бе поздравен от ЕС и САЩ.

Именно Алексей Петров, някогашен лоялен гражданин и високопоставен служител в контраразузнаването, бе посочен като ръководител на "Октопода". Множество анализатори обаче прогнозираха, че един неуспех на МВР и прокуратурата по това дело, би могло да коства много на правителството на Борисов.

"Обвинението за организирана престъпна група, пране на пари, извършване на данъчни престъпления и източване на “Кремиковци” не е на лице по отношение на Алексей Петров", заяви Лулчева. Това даде повод на самия Петров да коментира лаконично след като напусна съдебната зала, че "театърът на абсурда, наречен „Октопод”" е приключил. "Сега започва цирк”, обобщи той.

Защитата на Петров съобщи, че още на 27 юли прокуратура е отделила в друго дело материалите срещу него и сочените за негови съучастници Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера. След последното развитие на процеса групата "Октопод" поне временно се разпада.

Има тактика

В коментара си по последното развитие на събитията вътрешният министър Цветан Цветанов призова за търпение.

"Има тактика в разследването и тя се прилага в различните етапи. Това е първият етап от разследването. Не смятайте, че всичко, свързано с разследването на тази добре структурирана, йерархично изградена организирана престъпна група, сме свършили с първото обвинение", обясни Цветанов.

Според него предстои поредица от обвинения, които "може би ще бъдат предявявани към групата и хората, които са в нея".

Цветанов заяви, че за него и неговите колеги е важно, че вече има повдигнати обвинения и е "естествено" разследването да продължава към "много други обстоятелства и факти, които ще бъдат към друго дело".

Според него, след като Алексей Петров е държан от съда в ареста това означава, че има достатъчно събрани факти, които да подкрепят тезата на разследващите. Цветанов обобщи в свой стил:"След като общественото днес е много по-спокойно от тежката организирана престъпност, говори, че се движим в правилната посока и затова не смятам, че трябва да правим интриги"

Обвинение за рекет и изнасяне на държавна тайна

Другият адвокат на Алексей Петров Васил Василев заяви, че по друго дело са налице обвинения срещу останалите петима от групата задържана при акция “Октопод”.

Той коментира, че Петров е с ново обвинение за рекет, което се базира единствено на думите на плевенския бизнесмен Николай Гинков. Той е шеф на плевенска таксиметрова компания и е дал показания, че е дължал 130 000 лева на "хората на Петров", които го плашили с рязане на крайници, ако не се издължи.

"Всичко опира на твърдения на Гинков, който е с 20 висящи дела. Той твърди, че Марчело Джотолов е имал разговор по телефона с Алексей Петров”, каза Василев и добави, че освен това Петров е обвинен единствено за разгласяване на държавна тайна.

"Категорично е установено, че това, което е иззето при претърсванията и се твърди, че е на Алексей Петров, е копие от копие. С екземпляра, който е изпратен от ДАНС и в който се твърди, че е копие от копие, са работили десетима прокурори от ВКП”, обясни Василев.

Той постави въпроса защо никой не е разследвал дали някой от тези прокурори не е разгласил държавна тайна. Защитата на Петров очаква прокурорът по делото да предяви материалите около 20-25 декември, а в началото на октомври да внесе обвинителен акт.

Секретно заседание

Съдът от своя страна засекрети съдебното заседание по искането на Петров да бъде освободен от ареста заради приложеното му кадрово досие като офицер под прикритие към делото. Съдия Костадинка Костадинова засекрети "по собствена преценка" заседанието след като обяви досието на Петров за "държавна тайна".

Преди това адвокатите и прокурорът по делото заявиха, че няма да коментират секретни материали. Решението на съдия Костадинова влиза в противоречие с взетото от Наказателната колегия на СГС решение всички заседания да бъдат публични, освен в частта им, когато се обсъждат данни, касаещи националната сигурност и интимния живот на страните.

Адвокат Ина Лулчева обясни, че това е право на съда. Тя обаче добави, че приложеното кадрово досие на Петров, вече няма връзка с неговото дело.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?