Групата "Приятели на Сирия" подготвя санкции срещу режима на Асад

Кофи Анан ще е специален пратеник на ООН за Сирия

Групата "Приятели на Сирия" подготвя санкции срещу режима на Асад

Западни и арабски страни, които участват в Тунис в срещата на групата Групата "Приятели на Сирия", ще поискат от режима на Башар Асад незабавно да осигури достъп за хуманитарни помощи за градовете Хомс, Дераа, Забадани и други обсадени райони. Това се посочва в проектодекларация на форума, цитирана от Ройтерс.

 

Групата "Приятели на Сирия" призовава Дамаск незабавно да спре всякакво насилие и обещава да осигури хуманитарни доставки до 48 часа, ако Сирия прекрати нападенията срещу цивилните и осигури достъп до тях.

 

Страните ще се ангажират също с налагане на санкции, за да окажат натиск върху сирийските власти да спрат насилието. Мерките ще включват забрана за пътуване, замразяване на авоари, спиране на вноса на сирийски петрол, спиране на инвестициите в инфраструктурата и финансовите услуги, свързани със Сирия, както
и намаляване на нивото на дипломатическите отношения и предотвратяване на оръжейни доставки за сирийското правителство.

 

В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и ръководителят на Арабската лига Набил ал Араби назначиха предшественика на Бан Кофи Анан за съвместен специален пратеник във връзка със сирийската криза.

 

Дейността на Анан ще бъде насочена към слагане край на насилието и нарушаването на човешките права и насърчаване на намирането на мирно решение на сирийската криза.

 

"Той ще се съветва на широка основа с всички значими събеседници в Сирия и извън нея с цел да се сложи край на насилието и хуманитарната криза", отбелязва организацията.

 

Анан ще посредничи за намирането на мирно решение, което да отговаря на демократичните стремежи на сирийския народ, чрез диалог между сирийското правителство и целия спектър на сирийската опозиция, се посочва още в съобщението.

 

Анан, който е родом от Гана, заемаше поста генерален секретар на ООН два поредни мандата - от 1997 до 2006 г..

 

Най-малко двама души са убити в петък, след като сирийските сили подновиха обстрела на квартала Баба Амро в обсадения град Хомс, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на опозиционни дейци.

 

Бомбардировките били подновени след относително затишие през нощта. Кварталът в югоизточния край на града се превърна в епицентър на близо едногодишното въстание срещу президента Башар Асад.

 

Районът е под обсада и интензивен обстрел от три седмици. Стотици цивилни са загинали, посочиха активисти.

 

Според различни източници около 6000 души са загинали откакто започна движението срещу режима на Башар Асад преди около година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?