Групата за преговори със Садр пристигна в Наджаф

В Наджаф пристигна 8-членна делегация, излъчена на Националната конференция в Багдад, която се надява да се срещне с радикалния шиитски водач Моктада Садр, чиито милиции от десет дни воюват с иракски и американски части и са обкръжени в центъра на града.

Делегацията пристигна във вторник, с американски военен хеликоптер, като преди това имаше опасения за отлагане на мисията поради със сигурността им.

Същия ден най-малко седем души загинаха, а 47 бяха ранени при падането на няколко мини близо до полицейски участък в центъра на Багдад, съобщиха източници от иракското вътрешно министерство.

Според полк. Аднан Абдул Рахман, мините са избухнали в района на улица Рашид, като целта на атаката е било близко полицейско управление, предаде Си Ен Ен.

Това е оживена зона, тъй като там има и голям пазар. Полицаи са отцепили зоната на експлозията, над която се издига огромен стълб дим.

Сраженията в Наджаф продължиха

В същото време иракски и американски войски продължиха спорадично сраженията с милициите на радикалния шиитски водач Моктада Садр в центъра на иракския град Наджаф, след неуспешните преговори за примирие в края на миналата седмица.

В понеделник Националната конференция в Багдад, която избира преходен парламент на страната, излъчи група от 60 члена, която трябваше на идната сутрин да е в Наджаф и да поиска от Садр да изтегли милициите си, да се разоръжи и да се преоформи в политическа организация.

Поради опасения за сигурността си членове на делегацията се отказаха от визитата и бе решено за Наджаф да замине по- малобройна група от осем делегати, начело с братовчеда на Моктада Садр Хюсеин Садр.

В самия Наджаф танкове и бронирана техника са разположени на позиции около стария град, където са блокирани стотици бойци от Армията на Махди.

Бойните действия се водят недалеч от гробницата на Имам Али - едно от най-светите места за шиитските мюсюлмани, което бойците на Садр използват за укритие и база за атаки.

Помощта си за провеждане на преговори за прекратяване на огъня в Наджаф предложи и Ватикана. В отговор Моктада Садр заяви, че би искал да види международни представители в качеството на посредници.

Иракското правителство не може повече да толерира бунта на шиитския лидер Садр в Наджаф, заяви президентът на Ирак Гази ал Яуар по време на пресконференция в Анкара, предаде АФП. "Не можем да допуснем всеки да живее по собствени закони", изтъкна президентът.

В същото време делегатите на конференцията в Багдад, която навлезе в третия последен ден, ще изберат Национален съвет, който ще изпълнява функцията на временен парламент.

Отвлечен е иракски служител на разузнаването

Неизвестна досега въоръжена групировка е отвлякла иракски служител на разузнаването в отговор на боевете, водени в свещения шиитски град Наджаф, съобщи телевизия Ал Джазира.

Телевизията излъчи видеоматериал, на който се вижда мъж между други двама въоръжени и маскирани мъже. Според Ал Джазира те са бойци, които се представят за членове на "Бригадите за защита на свещените места". Групировката твърди, че е отвлякла иракски служител на разузнаването на име Осама Абдул Джабар.

Споделяне

Още от Свят