Групи за развитие на местния бизнес получават 75 млн. лв. евросубисии

Сформирани местни инициативни групи за развитие на специфични бизнес дейности по региони ще получат 75 млн. лв. субсидии от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 по мярката "Лидер", съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" във вторник.

 

Одобрени са 1007 проекта за подпомагане на местните инициативни групи (МИГ). Доскоро към финансирането по мярката "Лидер" имаше много слаб интерес и реално тя се прилага у нас от 2011 г.

 

Според шефа на дирекция "Развитие на селските райони” в земеделското министерство Светлана Александрова това финансиране ще мобилизира местният капацитет, за да може да се постигне разнообразяване на локалната икономика и да се преборят проблеми като безработицата и обезлюдяванете на цели региони.

 

В следващия програмен период на ПРСР – 20014-2020, по мярката "Лидер" ще бъдат отпуснати около 130 млн. евро. Ще има и разграничение на бюджетите за общините в зависимост от тяхната численост – общини с население до 15 хил. ще разполагат с до 1 млн. евро за изпълнение на стратегии, а тези над 15 хил. ще получават до 2 млн. евро.

 

Целта на това нововъведение е да се стимулира създаването на нови МИГ, в които да влизат повече от една община. Друга промяна е увеличението на дела на средствата за управление на групите от 20 на 25% от бюджета за изпълнение на стратегии. Освен това МИГ ще могат да получават авансово до 50% от средствата за управление.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?