Грузински олимпиец почина след падане от шейна

Грузински олимпиец почина след падане от шейна
Грузинският състезател по спускане с шейни Нодар Кумариташвили почина  след  тежко падане в навечерието на откриването на 21-ите Зимни олимпийски игри във Ванкувър.До фаталния инцидент се стигна след като Кумариташвили изгуби контрол върху шейната си, излезе извън трасето и се ударил в стълб.

Последвалото разследване на Международната федерация по шейни установи, че нещастният случай не е причинен от дефект на ледения улей. Според експертите състезателят е закъснял с излизането от 15-ия завой на трасето, което е довело и до неправилно влизане в следващия завой.

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили и министърът на културата и спорта Ника Руруа се срещнаха във Ванкувър с олимпийската делегация на страната след смъртния случай. Срещата продължи около час. След нея бе съобщено, че състезателите единодушно са решили да останат в Канада и да участват в състезанията в памет на своя съотборник. Нодар Кумариташвили ще бъде погребан в родния си град Бакуриани, където живеят неговите родители и сестра му.

Организаторите решиха да направят превантивни промени по трасето за спускане с шейни. Те се налагат като "превантивна мярка". От Международната федерация по шейни обявиха, че предпазната стена ще бъде повдигната с половин метър още при излизането от фаталния 16-и завой.

В центъра на олимпийското селище бе сложена снимка на грузинския олимпиец, под която бяха поставени букети с цветя и много свещи.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?