Грузински съд решава за капитана на арестувания кораб под наш флаг

Съдът в грузинския град Поти гледа в сряда мярката за неотклонение на Петър Атанасов, капитан на кораба под български флаг "Булмаркет 1", който беше задържан от грузинските власти на 29 октомври, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев, цитиран от БТА.

Пред три дни товарният речно-морски плавателен съд "Булмаркет 1" беше задържан от властите в грузинското пристанище Батуми заради извършено през септември нарушаване на морската граница на Грузия. По данни на грузинската служба за брегова охрана на 8-9 септември корабът е навлязъл незаконно в териториалните води на Грузия и е пребивавал в пристанището Сухуми, Абхазия.

На борда на "Булмаркет 1" имаше 13 души екипаж, които са български граждани. Задържан беше само капитанът на кораба.

Във вторник в присъствието на прокурор, преводач, адвокат и на българския консул в Поти на капитана "Булмаркет 1" Петър Атанасов е било предявено обвинение за незаконно преминаване на държавната граница на Грузия, каза Цанчев. Очаква се в сряда следобед да има заседание на съда в Поти, на което ще бъде разгледана мярката за неотклонение на капитана. Принципно съществува възможност той да бъде пуснат под гаранция, но решението е на съда, каза говорителят на външно министерство.

Временно управляващият посолството на България в Тбилиси е имал срещи в МВР и МВнР на Грузия, за да се изясни какви са обвиненията и какви са възможностите за решаване на случая.

Българският консул в Поти се е срещал с представители на бреговата охрана. Той е разговарял с капитана на "Булмаркет 1" във вторник, както и преди това - веднага след задържането му.

Споделяне

Още от България