Грузински самолет със севернокорейско оръжие задържан в Тайланд

Задържаният в събота в Банкок самолет Ил-76 с оръжия на борда е бил продаден от Казахстан на Грузия на 7 октомври 2009 г., съобщи на пресконференция в тайландската столица Радилбек Адимолда, председател на комитета по гражданска авиация в транспортното министерство на Казахстан, предаде ИТАР-ТАСС в понеделник.

Властите в Тайланд конфискуваха в събота над 35 тона оръжия на борда на самолет, който извърши принудително кацане на летище "Дон Муанг" в Банкок, за да презареди с гориво. Екипажът на самолета включвал четирима казахстанци и един гражданин на Беларус. Наказателният съд на Банкок разреши днес екипажът на самолета да остане под стража още 12 дни.

Според версията на следствието, превозваното оръжие е изцяло севернокорейско производство. Тайландските власти задържали самолета след сигнал от САЩ. Органите на реда открили на борда му над 35 тона въоръжения, включително реактивни гранати, ракети "земя-въздух" и 12 контейнера с боеприпаси.

След два дни разпити тайландската полиция научила от екипажа, че първоначално самолетът излетял от Украйна, след това дозареждал гориво в Азербайджан, Обединените арабски емирства и Тайланд, а после пристигнал в Пхенян. Данните за крайния получател на товара обаче се разминават.

Член на екипажа заявил, че товарът бил предназначен за Украйна. След това бе съобщено, че част от оръжията е трябвало да бъдат разтоварени в Шри Ланка, а друга - в близкоизточна държава. Официалните власти в Тайланд още не са направили недвусмислени изявления по този повод, а екипажът отрича вината си и заявява, че не е знаел за естеството на превозвания товар. По документи самолетът е трябвало да транспортира сонди и резервни части.

Говорител на тайландското правителство заяви в неделя, че превозът на оръжия от Северна Корея представлява нарушение на ембаргото на ООН срещу режима в Пхенян.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?