Грузинският премиер подаде оставка

Премиерът на Грузия Григол Мгалоблишвили подаде оставка по здравословни причини, съобщиха информационните агенции в петък.

Мгалоблишвили бе назначен за премиер на 1 ноември при правителствени промени по нареждане на президента Михаил Саакашвили след военното поражение на Грузия от Русия през август. Той бе четвъртият премиер на Грузия след идването на власт на Саакашвили през 2003 г. на вълната на "Оранжевата революция",

Мгалоблишвили обясни, че се нуждае от тримесечно интензивно лечение, а страната му не може да си позволи да бъде без премиер през това време.

Малко след като Мгалоблишвили обяви, че подава оставка, Саакашвили издигна кандидатурата на Ника Гилаури. Президентът обясни, е необходимо да бъде запазена стабилността в страната и затова е решил, че други промени в правителството не са необходими.

Според грузински медии има разрив между между президента Саакашвили и премиера Мгалоблишвили, защото президентът бил разочарован от работата на премиера. Грузински и руски медии съобщиха миналия месец, че президентът ударил премиера по време на спор. Саакашвили публично отрече това, а Мгалоблишвили не направи публичен коментар по темата.

В същото време опозицията в Грузия излезе със съвместна декларация, в която настоява за незабавната оставка на президента Михаил Саакашвили и за провеждане на предсрочни избори в страната. В противен случай опозицията щяла да организира масови протестни акции.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?