Грузинският президент отказва оставка, протестите продължават

Грузинският президент Едуард Шеварнадзе отново заяви, че няма намерение да се оттегли от поста, въпреки продължаващите вече втора седмица демонстрации с искания за неговата оставка.

Шеварнадзе каза, че ще остане на поста си до президентските избори през 2005 година и предупреди, че до започването на гражданска война остава само една крачка, предаде Би Би Си.

Междувременно призивите на опозицията за гражданско неподчинение имат до момента малък ефект в столицата Тбилиси. Шофьори натискат клаксоните си по централните улици в подкрепа на опозицията, но повечето учреждения и фирми работят нормално.

Основният опозиционен лидер в Грузия Михаил Саакашвили заяви днес, че тази седмица ще поведе шествие срещу канцеларията на президента Едуард Шеварднадзе от всички краища на Грузия с искане за оставката на държавния глава, предаде Ройтерс.

"Готови сме да започнем шествие от всички райони на Грузия срещу канцеларията на Шеварднадзе. Ще доведем хора от всички райони на страната и по всяка вероятност ще започнем шествието вдругиден", посочи на пресконференция Саакашвили.

Опозицията в Грузия обвинява президента за фалшификация на резултатите от парламентарните избори в страната, проведени на 2 ноември.

Споделяне

Още от Свят