Грузинският президент подкрепя влиятелен милиардер за премиер

Бидзина Иванишвили

Грузинският президент Гиорги Маргвелашвили подкрепи днес влиятелен милиардер да стане министър-председател - ден след внезапната оставка на предишния премиер, предаде ДПА в четвъртък.

"Този маскарад за избор на премиер трябва да спре. Призовавам управляващата партия да номинира Бидзина Иванишвили", заяви Маргвелашвили.


Иванишвили е основател на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия", към която принадлежат и президентът, и Гиорги Квирикашвили, който вчера подаде оставка като министър-председател.


Като лидер на управляващата партия Иванишвили трябва да стане премиер, призова държавният глава, според текста на негово изявление, публикуван на официалната му интернет страница.


Иванишвили вече има опит като министър-председател, заемайки за кратко поста през 2012-2013 г. по време на политическия преход.


Квирикашвили, който подаде оставка като премиер на Грузия на фона на продължителни разногласия с високопоставени служители, е смятан за близък съюзник на милиардера.


Според местни медии Иванишвили бил недоволен от управлението на Квирикашвили и също го призовал да се оттегли.

 

Гиорги Квирикашвили подаде снощи оставка заради разногласия с Иванишвили. "Реших да се оттегля като министър-председател на Грузия", каза Квирикашвили, който заемаше поста от 30 декември 2015 г.


"Имахме някои разногласия с лидера на управляващата партия", заяви той. "Мисля, че сега идва момент, когато лидерът на партията би трябвало да получи възможност да попълни нов кабинет", каза Квирикашвили в изявление по телевизията.


АФП поясни, че решението на премиера след прекарани две и половина години на поста идва на фона на нарастващо обществено недоволство от състоянието на икономиката и след масови протести. На 1 юни хиляди хора излязоха по улиците на столицата Тбилиси заради съмнение за политическа намеса в съдебно дело за убийство и поискаха оставката на Квирикашвили. Последва стачка на работещите в столичното метро, която парализира обществения транспорт в града. През миналия месец също имаше многохилядни протести в Тбилиси срещу брутални полицейски акции в два популярни нощни клуба, като демонстрантите поискаха оставка на премиера и вътрешния министър.


Според грузинската конституция оставката на премиер означава оставка на цялото правителство. Управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" разполага със седем дни да представи кандидатура на премиер, която президентът формално трябва да одобри, предаде АФП.

Споделяне

Още от Свят