Грузинците отбелязват националния си празник с протест срещу Саакашвили

Около 60 хиляди грузинци се събраха на стадион в столицата Тбилиси, за да отбележат националния си празник - Деня на грузинската независимост и да поискат за пореден път оставката на президента Михаил Саакашвили.

Тази година правителството отмени традиционния военен парад по повод независимостта на Грузия преди превземането ѝ от Съветската армия през 1921 г., заради опасения, че може да се стигне до сблъсъци с опозицията.

"Ние сме тук и ще останем тук докато Саакашвили не подаде оставка", каза 54-годишен демонстрант, цитиран от Ройтерс. След митинга на стадион "Динамо" се планира шествие от стадиона до парламента.

В последните шест седмици протестите срещу Саакашвили са всекидневни. Опозицията обвинява президента, че е провокирал петдневната война с Русия през август миналата година и така е загубил част от територията на страната.

В съвместна декларация САЩ и Европейският съюз в понеделник призоваха правителството и опозицията в страната да започнат незабавни преговори по нова програма за реформи.

Споделяне

Още от Свят