Грузия даде отсрочка на ултиматума към Южна Осетия

Грузия временно преустанови действието на ултиматума от 23 юни към властите на непризнатата република Южна Осетия, предаде Интерфакс.

Според посочените от Грузия условия, Южна Осетия трябваше до 48 часа да открие и предаде на Тбилиси военнослужещия, ранил жителка в грузинско село.

По- рано заместник - министърът на външните работи на Грузия Георгий Гецадзе заяви, че военната операция може да започне в четвъртък. По-късно обаче той обяви, че Тбилиси дава отсрочка.

На 12 юни президентът на Южна Осетия Едуард Кокоити сам даде ултиматум на Тбиилиси, като заяви, че Цхинвали прекратява всякакви отношения, докато Грузия не възстанови правата на бежанците, не признае наличието на геноцид над южноосетинското население по време на събитията от 1989 - 1991 година и не възмезди републиката за нанесените щети, които, по оценки на Цхинвали, възлизат на 34 милиарда рубли (по курс от 1991 г.) .

"Южна Осетия има всички исторически, политически и правни основания да иска присъединяване към Руската Федерация", каза той и добави, че Държавната Дума и Съветът на Федерацията вече е получил съответното обръщение.

Ултиматумът на Тбилиси беше излъчен, след като в хода на военни стрелби във вторник на територията на учебен полигон в Южна Осетия беше ранена възрастна жена от грузинското село Ередеви. Министърът на грузинското вътрешно министерство поиска от Цхинвали виновните за инцидента да бъдат задържани и предадени на грузинското правосъдие.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?