Грузия даде срок на Русия да изтегли войските си до края на годината

Грузинският парламент прие резолюция, в която дава на Русия срок до 1 януари 2006 г. да изтегли двете си военни бази в Грузия, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. След тази дата руските военни бази в Грузия ще бъдат обявени за незаконни, освен ако до 15 май бъде договорен график за руското изтегляне.

Резолюцията, която призовава грузинското държавно ръководство да изиска изтегляне на руските бази, бе приета със 159 гласа за и нито един против. В документа се посочва, че изразява волята на грузинския парламент и грузинския народ.

Руското външно министерство съобщи, че предложенията на Москва във връзка съществуващите проблеми около двете военни бази ще бъдат предадени на грузинската страна в най-скоро време.

Сега тече активна подготовка на преговорите, които трябва да започнат през март или април, посочва ведомството, цитирано от Лента.ру.

Руското външно министерство обаче заявява, че смята за излишно въпросът за изтеглянето на руските войски да се обсъжда в грузинския парламент, защото това било "контрапродуктивно".

Прозападният президент на Грузия Михаил Саакашвили разполага с огромно мнозинство в парламента. Още при избирането му на поста в края на 2003 г. той постави въпроса за изтеглянето на руските войски от страната.

За същото настояват ЕС, САЩ и ОССЕ.

Москва изтъква, че се надява при преговорите да бъде намерено решение, приемливо и за двете страни.

Тъй като Русия посочва финансови проблеми като претекст за отказа си за напусне бившата съветска република, миналата година САЩ предложиха на Москва финансова помощ във връзка с извеждането на войските.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?