Грузия е нападната с руска тактическа ракета “Радуга”

Грузия е нападната с руска тактическа ракета “Радуга”

На територията на Грузия е паднала руска тактическа ракета тип “Радуга”, съобщи в сряда грузинското външно министерство, цитирано от ББС.

Според публикуваното в сайта на ведомството изявление, експертизата е показала, че “на 6 август на територията на Горийски район е била изстреляна тактическа антирадарна управляема ракета тип “Радуга” КХ-58, руско производство. Ракетата е била снабдена с фугасна боева част, съдържаща 140 кг. тротил”.

Ракетата, която по класификацията на НАТО има код AS -11, е била пусната от руски самолет СУ-24. Тя е паднала в село Цителубани в районна на град Гори, близо до конфликтния регион Южна Осетия. Грузинската армия не разполага на въоръжение с такъв тип самолети и ракети, се казва още в заявлението на министерството.

Външнополитическото ведомство на Грузия уведомява, че “правителството на страна кани Европейския съюз, други заинтересовани организации и държави-партньори да вземат участие в процеса на потвърждение на безпричинната употреба на сила срещу Грузия”. Тбилиси призовава международната общност да изрази “решителен протест и принципна позиция във връзка с агресивния акт срещу суверенната държава”.

Грузинската страна смята, че “актът на агресия към Грузия може да е насочен срещу демократичните процеси в страната и позитивната динамика на процеса по урегулиране на конфликтите”.

Русия категорично отхвърли обвиненията на Тбилиси по свой адрес. Руското МВнР нарече инцидента нова провокация, предизвикана от противниците на нормализирането на ситуацията в зоната та конфликта.

Според ИТАР-ТАСС, от руското външно министерството са посочили, че “по информация на наблюдателните постове на южноосетинската страна, наистина по това време в зоната на конфликта в планинската част на Южна Осетия източна посока, тоест откъм Грузия, е нахлул неизвестен самолет, който безцелно е изстрелял ракета. Ракетата е паднала на разстояние около 5 км. радиолокационна станция в село Шавшеби”.

Руското външно министерство подчертава, че грузинската армия има на въоръжение самолети Су-24, и настоява за независимо разследване на инцидента.

ООН, ОССЕ и държавният департамент на САЩ осъдиха обстрела на грузинската територия.

Представителят на ООН Фархан Хак подчерта необходимостта да се изясни цялата информация за ситуацията и факта, че мисията на ООН в Грузия се занимава само с абхазкия конфликт, но не и с южноосетинския.

Испанският външен министър Мигел Моратинос, който председателства ОССЕ,  изрази сериозна загриженост във връзка с инцидента.

“Ние знаем, че Грузия е била нападната и категорично осъждаме всяко нападение на Грузия, - каза представителят на Държавния департамент на САЩ Матю Брайза. – Ние твърдо подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Грузия”.

Риториката, използвана от Русия в конфликта с Грузия, увеличава напрежението между двете страни, заяви Брайза. Той отбеляза, че реакцията на грузинското ръководство в този случай е била премерена и отговорна.

“Отговорът на грузинската страна е достоен за похвала. За предотвратяване на ексалацията на напрежението трябва да се изработи политическо решение за южноосетинския конфликт”, каза дипломатът.

“Сега е време да се внимава в риториката, и ние се надяваме, че всички ще бъдат така сдържани, както Грузия”, отбеляза той.

Брайза призова Русия да се съгласи с мерките за укрепване на доверието, предложени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Сред тези мерки е увеличаване на броя на военните наблюдатели на ОССЕ в Южна Осетия от 12 на 24 души и разполагане на нова радарна система с цел наблюдение на полетите в този регион.

Споделяне

Още от Свят