Грузия е започнала войната през август 2008-ма

Грузия е започнала войната през август 2008-ма

Грузия е започнала военните действия през лятото на 2008 г., но Русия преди това е извършила провокативни действия, с които е повишила напрежението между двете страни. Този извод се съдържа в доклада на ЕС за причините, довели до конфликта между Русия и Грузия през август миналата година, връчен в сряда на заинтересованите страни. Информационните агенции цитират фрагменти от доклада.

В доклада се отчита, че грузинските сили са започнали враждебни действия в нощта на 7 срещу 8 август 2008 г. с цел да установят контрол върху Южна Осетия, но без там да е имало нахлуване на руски войски. Така докладът опровергава твърденията на грузинския президент Михаил Саакашвили, че грузинските сили са реагирали на опит за нахлуване на руската армия в Южна Осетия през тунел, разделящ Русия от този грузински район.

От друга страна в доклада се отчита, че и Москва носи своята част от отговорността за войната, като се подчертава, че тя е била предшествана от продължителен период на напрежение и провокации. Като пример се посочва раздаването от Москва на руски паспорти на жителите на Южна Осетия, както и на друга самопровъзгласила се за независима грузинска територия - Абхазия.

Първият военен отговор на Русия на грузинското нападение е законен според отбранителните цели, но много голяма част от последващите военни действия на Москва са надхвърлили разумните предели, се казва в доклада за поръчаното от ЕС разследване. Посочва се освен това, че грузинци са били подложени на етническа чистка в Южна Осетия по време на петдневната война.

Войските и на трите страни - Русия, Грузия и Южна Осетия, са нарушавали международното хуманитарно право.

Докладът, изготвен от швейцарския дипломат Хайди Талявини, се основава на проучванията на 30 европейски военни експерти, специалисти по право и историци. Заместник-ръководителят на екипа Уве Шрам - посланик на Германия в Грузия от 2001 до 2006 г. – заяви, че са олучили съдействие от всички страни и безпрепятствен достъп до властите, жертвите и свързаните с конфликта места.

В сряда докладът бе връчен на представителите на Русия и Грузия в ЕС. Тяхната първа реакция потвърди очакването, че и двете страни ще се опитат да използват заключенията в документа като потвърждение за своите тези и за да повишат претенциите си, свързани с войната.

Международното разследване доказва отговорността на Грузия за войната в Южен Кавказ през август 2008 г., заяви постоянният представител на Русия при ЕС Владимир Чижов. По думите му документът дава "недвусмислен отговор" на въпроса кой е започнал конфликта.

След като получи доклада грузинският посланик при ЕС Саломе Самадашвили на свой ред каза: "Не очакваме да открием нищо в този доклад, което ще отрече фактите". "Докладът доказва, че Русия се е подготвяла за тази война през цялото време, а 7 и 8 август бяха кулминацията", заяви грузинският министър по въпросите на реинтеграцията Темур Якобашвили.

Русия и Грузия се обвиняват взаимно, че са започнали войната. Тбилиси твърди - а Москва отрича - че Грузия е предприела настъпление, за да отблъсне руските сили, навлезли в нейна територия. Петдневната война приключи с това, че руските военни прогониха грузинските сили от сепаратистките райони Южна Осетия и Абхазия, които по-късно Русия призна за независими държави.

В доклада се съдържа и изводът, че опасността от нова конфронтация в района остава сериозна.

Споделяне

Още от Свят