Грузия и Южна Осетия на ръба на военен конфликт

Грузинските сили водят сражения с войските на отцепническия район Южна Осетия, съобщиха грузински представители, предаде Би Би Си.

Разменени са изстрели на пост на мриоопазнващите сили между села, населени с етнически грузинци в непризнатата република.

Преди това около 40 грузински войници бяха задържани от южноосетинските власти, според които войниците незаконно са носили оръжие.

Кореспонденти посочват, че ситуацията в района се е влошила, откакто грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че ще върне републиката под контрола на Тбилиси.

Грузия обяви, че войските ѝ са в готовност да влязат в Южна Осетия.

Русия и Грузия са с обща мироопазваща роля в Южна Осетия, която се отцепи от Грузия в началото на 1990-те години и обяви независимост.

Грузинският министър - председател Зураб Жвания каза, че миротворците са били атакувани на контролно - пропускателен пункт между селата Тамарашени и Курта. Двама от войниците са ранени, а трети е отвлечен.
Атаката е станала часове след като южноосетинските сили са навлезли в село Ванати и разоръжили около 40 грузинци.

Грузинското правителство твърди, че войниците са от мироопазващите сили и че ще направи всичко възможно да ги освободи, но според Южна Осетия те са "бойци", които нямат нищо общо със съвместните мироопазващи сили.

Жвания обвини южноосетинския лидер Едуард Кокоти, че се опитва да провокира конфликт. "Наблюдаваме внимателно ситуацията и вземаме последните останали мерки, които да на наше разположение, за да предотвратим въоръжен конфликт", каза той.

Кокоити каза, че е решил да освободи войниците.

Жвания призова руските мироопазващи сили, разположени в региона, да помогнат за решаване на проблема.
Русия обаче обвини Грузия за ескалацията на напрежението. "Тбилиси игнорира факта, че изострянето на кризата поставя хората в Южна Осетия, повечето от които са руски граждани, под сериозна заплаха за сигурността им", се казва в изявление на руското външно министерство.

Във вторник грузински войски спряха руски конвой близо до Курта. Два руски камиона, превозващи военна екипировка, бяха конфискувани.

Осем от 10-те превозни средства бяха освободени. Двата камиона, натоварени с оръжие, включително над 100 ракети, са били изпратени в Тбилиси.

Москва изрази желание да посредничи за намиране на мирно решение, но Грузия се съмнява, че руснаците са на страната на сепаратистите.

Южна Осетия се откъсна от Грузия след война, последвала разпадането на Съветския съюз. Тя обяви независимост от Грузия и иска да се присъедини към Северна Осетия, която е част от Русия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?