Грузия има най-младия в Европа премиер - Иракли Гарибашвили

Иракли Гарибашвили

Утвърденият вчера от грузинския парламент за премиер на бившата южнокавказка съветска република 31-годишен Иракли Гарибашвили стана най-младият глава на правителство в Европа, пише в четвъртък агенция Франс прес.

Близък съюзник на досегашния премиер - милиардера Бидзина Иванишвили, той направи за година главозамайваща политическа кариера. Първо стана член на кабинета, а сега заема най-важния пост в страната, след като промяна в конституцията сви пълномощията на президента в полза на министър-председателя.

Останал почти неизвестен, преди да бъде назначен за вътрешен министър през октомври 2012 г., Гарибашвили работи за Иванишвили почти от десет години насам, отбелязва Франс прес.

Завършил специалност "Международни отношения" в парижката Сорбона, младежът е управлявал благотворителната фондация на милиардера, работил е в неговата банка, също и за музикалната къща на сина му, който е раппевец.

Критиците на Гарибашвили се обявиха против издигането му за премиер с мотива, че няма достатъчно опит, за да ръководи правителството, и ще бъде само марионетка на Иванишвили. Бидзина Иванишвили обаче неуморно хвали качествата на Гарибашвили, у когото открил таланта на "добър мениджър", докато младежът уреждал покупката на хеликоптер за милиардера.

"Френската компания, която ми продаде хеликоптера, ме попита кой е този човек и къде се е научил да преговаря толкова добре", спомня си Иванишвили.

Верен на милиардера, Иракли Гарибашвили уверява, че ще остане "винаги отворен за съветите" на Бидзина Иванишвили, и обещава да следва политиката на своя предшественик, полагайки усилия по-специално за бъдещо членство на Грузия в ЕС и НАТО, като подобрява междувременно отношенията с Русия.

Русия и Грузия не поддържат дипломатически отношения от времето на петдневната война през август 2008 г. за контрола върху проруската сепаратистка територия Южна Осетия. Москва призна тогава сепаратистката република наред с Абхазия, където впоследствие разположи хиляди руски военни.

Същевременно Гарибашвили ще трябва да тласне отново нагоре икономиката на малката кавказка страна с близо 15 на сто безработни по официални данни, занижени обаче според наблюдатели.

Едногодишният му престой начело на вътрешното ведомство, запомнен с арестите на бивши високопоставени лица, близки до предишния прозападен президент Михаил Саакашвили, поражда на Запад опасения от избирателно правосъдие в Грузия.

Гарибашвили, който нарече окрито "неофашистко" правителството на Саакашвили, категорично отхвърля тези обвинения.

Щом встъпи в длъжност, Гарибашвили ще работи с новия грузински президент Гиорги Маргвелашвили - още един съюзник на Иванишвили, слабо популярен сред широката публика, но постигнал смазваща победа в президентските избори на 27 октомври.

Сервитьор в парижки ресторант по време на следването в Сорбоната, Гарибашвили посочва в автобиографията си, че говори свободно френски, английски и руски.

Женен с две деца, той е най-младият министър-председател в историята на Грузия.

Няма обаче да е най-младият в този кабинет, след като назначи за вътрешен министър 28-годишния бивш полицай Александър Чикаидзе.

Най-млад премиер в модерната история остава албанецът Пандели Майко, заел поста през 1998 г. на 30-годишна възраст. Но той дори не доближава рекорда на британеца Уилям Пит, оглавил кабинета през 1783 г. още на 24-годишна възраст.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят