Грузия изтегля допълнителните си войски от Южна Осетия

Грузия започна да изтегля войските си от конфликтната зона в Южна Осетия ден след като обяви, че е завзела стратегически възвишения в близост до главния осетински град Цхинвали.

Контролът в зоната е предаден на смесените мироопазващи сили, в които участват руски, осетински и грузински войници.

Грузинският президент Михаил Саакашвили в четвъртък заяви, че ще изтегли войските в опит да даде "последен шанс на мира".

Боевете между сепаратистките осетински бойци и грузинските сили продължиха близо 10 дни. Загинаха поне седем грузински войници.

В четвъртък грузинските власти обявиха, че техните войски са убили осем кавказки казаци, сражаващи се на страната на Южна Осетия и които са руски граждани. Властите в Тбилиси обвиниха Москва, че не контролира "наемници и терористи", които действат в сепаратистката провинция.

Спор за "третата сила" в конфликта

Южна Оестия обаче опроверга тази информация, която все още не е потвърдена и от независими източници.

Премиерът на Грузия Зураб Жвания заяви, че в резултат на тази операция е била унищожена така наречената "трета сила" в грузинско-осетинския конфликт - въоръжените формирования, които са провокирали престрелките от двете страни.

В същото време командващият смесените мироопазващи сили Святослав Набздоров е заявил, че "третата сила" са грузински въоръжени формирования, блокирали в четвъртък колоната на руските миротворци до селището Приси.

"Третата сила", която толкова търсят, е налице. Това е тази сила, която днес не допусна там миротворческата колона, която трябваше да заеме височините съгласно решението на Смесената контролна комисия и съгласно решението, което беше утвърдено от министър - председателя на Грузия. Но тази "трета сила" не ни позволи да изпълним мисията си - мисия на миротворци", цитира изявлението на Набздоров РИА Новости.

Русия обвинява Грузия за ескалацията на напрежението в района.

В момента се полагат усилия за налагане на примирие, след като постигното в петък бе нарушавано всяка поредна нощ.

Южна Осетия се отцепи от Грузия през 1992 г. след 18-месечен кръвопролитен конфликт. Русия даде руски паспорти на голяма част от населението в провинцията, което иска да се обедини със Северна Осетия, в състава на Руската федерация.

Новият грузински президент Михаил Саакашвили обаче изрази намеренията си да върне под контрола на Тбилиси Южна Осетия и Абхазия.

Той изпрати допълнителни грузински войски в Южна Осетия в опит да се справи с контрабандата, което предизвика остра реакция от страна на осетинците и руснаците.

Саакашвили призова международните лидери да свикат конференция за бъдещето на Южна Осетия и да изпратят западни мироопазващи сили в региона.

Русия, която няма интерес от по- активна западна намеса в Грузия, отказва подобен форум.

"Последен шанс на мира"

В четвъртък Грузия обяви, че нейни войски са завзели ключови позиции до осетинската столица Грозни.

След тази явна демонстрация на сила обаче президентът каза, че са готови да отстъпят позициите на тристранния мироопазващ контингент и да оставят там 500 свои бойци от квотата на контингента, които да защитават грузинските села от атаки и евентуални провокации.

"Ние също така сме готови да се изтеглим от всичките си позиции и да предислоцираме силите си извън конфликтната зона в Гори", каза той.

САЩ заявиха, че приветстват грузинското решение.

Руската телевизия НТВ съобщи, че към 22.00 часа в четвъртък миротвоческите сили са заели главните височини над Цхинвали.

Още от Свят