Грузия легализира марихуаната за лично ползване

Грузия легализира марихуаната за лично ползване

Конституционният съд на Грузия анулира глобите, наложени до момента на осъдени за употреба на канабис в кавказката страна с мотива, че става дума за "правото им на лично развитие". Той обаче потвърди, че отглеждането и продажбата на тази дрога остават под ударите на закона, съобщи Франс прес.

В решението си Констутиционният съд провъзгласява, че "да се наказва консумацията на марихуана противоречи на грузинската конституция".
 
До момента личното потребление на канабис се наказваше с глоба от около 170 евро, припомня Франс прес.
 
Конституционният съд уточнява, че употребата на марихуана оправдано се преследва, когато представлява "заплаха за трето лице", например ако се извършва в "образователни учреждения и някои обществени пространства".
 
Грузинското правителство бе упреквано от правозащитници заради, според тях, прекомерно репресивен подход в борбата с наркотиците, припомня Франс прес.
 
През май хиляди хора демонстрираха в столицата Тбилиси под звуците на електронна музика в знак на протест срещу полицейски акции в дискотеките в рамките на кампания за борба с употребата на наркотици.
 
Според някои от присъствалите посетители на заведенията полицията е използвала спрямо тях непропорционална сила, а откриването на дрога при обиските е било постановка, разиграна от полицаите.

Споделяне

Още от Свят