Грузия обвини Русия за ново нарушение на въздушното пространство

Министерството на външните работи на Грузия съобщи в сряда за инцидент, при който на 21 август два руски изтребителя са навлезли без разрешение в нейното въздушно пространство. Това се случва за втори път през последния месец. Този път самолетите са навлезли на около 5 км навътре в грузинска територия, предаде Ройтерс.

Говорител на руското военно министерство незабавно отрече техен самолет да е навлизал в Грузия.

По данни на пресслужбата на грузинското външно министерство в периода от 18.46 до 18.49 ч. на 21 август е имало две навлизания над грузинска територия на долетели от Русия самолети. "Грузинските системи за противовъздушна отбрана са регистрирали в този период две навлизания в района на село Омаришара (Кодорското дефиле)", заявиха от пресслужбата. Според съобщението самолетът нарушител е летял на 4000 м височина със скорост 470-490 км/час.

Говорителят на руското министерството на отбраната Вячеслав Седов заяви, че “на посочената от Грузия дата самолети на ВВС на Руската федерация не са летели в близост до грузинската граница”.

Това е пореден инцидент, нагнетяващ напрежението между двете страни. По-рано този месец ракета падна в грузинско село, но не избухна. Грузия обвини Русия за навлизане в нейното въздушно пространство и изстрелването на ракетата, а Русия отново опроверга.

Москва не прие и отхвърли като политически мотивирани заключенията на комисия от експерти от Великобритания, Полша и Естония, установила три нарушения на въздушното пространство на Грузия на 6 август, когато е паднала ракетата.

Русия обвини бившата съветска република, че нарочно си измисля “политическо цунами”.

Заместник-външният министър на Грузия Мераб Антадзе отговори в сряда, че тези коментари са “безсрамна съветска дипломация”.

Обобщавайки резултатите от руското разследване на мястото, където е паднала ракетата,            проведено на 16-17 август, руският посланик в ООН Витали Чуркин във вторник обвини Грузия, че пречи на истинско разследване, като дори е покрила ямата, в която е открита ракетата, предаде Ройтерс. На пресконференция в Ню Йорк Чуркин каза, че сред остатъците от ракетата има малко парче, на което личало обозначение на английски език.

“Използването на произведени в чужбина компоненти е забранено”, заяви той и допълни, че на руските пилоти дори е забранено “да носят произведени в Швейцария очила”.

Антадзе отхвърли руския отговор. “На всички е добре известно, че тази стара форма на безсрамна съветска дипломация продължава, независимо от последните авторитетни доклади на комисии (от експерти)”, каза той преди правителственото заседание в Тбилиси.

“Тези доклади ни дават надежда, че този проблем ще бъде дискутиран сериозно от организациите, включително ООН”, допълни той.

Разследването на експерти от САЩ, Швеция, Латвия и Литва показа, че самолет от Русия е отговорен за ракетата. Чуркин обаче заяви, че тази група въобще не е направила усилие да влезе в контакт с руски експерти.  

Специалисти от тези държави идентифицираха ракетата като руска, модел КХ-58 и посочиха, че грузинските ВВС нямат на въоръжение такива ракети, нито пък са в състояние да изстрелват КХ-58.

Чуркин обясни, че от показаните от грузинците части от ракетата само три фрагмента са принадлежали към КХ-58, от маркировките на останалите личало, че не са.

Русия също така се усъмни в данните, отчетени от грузинския радар.

В заключение руският посланик каза, че това е "преднамерена провокация, организирана и извършена от онези в Грузия, които имат интерес от утежняване на ситуацията."

Русия блокира дебат в Съвета за сигурност, за какъвто настоя Грузия, подкрепена от САЩ. Чуркин заяви, че миротворците от ООН в този район нямат никаква независима информация, така че няма база за дискусия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?