Грузия обвини Русия за силов натиск върху изборите в Абхазия

Грузия обвини Русия в пряк силов натиск върху свободата на волеизявление на избирателите в Абхазия.

В сряда в грузинската автономна област бяха повторени изборите за президент, след като гласуването през октомври претърпя провал.

Двамата основни съперници от първия вот, опозиционният лидер Сергей Багапш подкрепяният от Москва Раул Хаджимба, под натиска на Москва обаче сега се явяват с обща бюлетина съответно като президент и вицепрезидент.

Това стана след продължило три месеца напрежение, заплашващо да прерасне в гражданска война, отбелязва ББС.

Договорката за съвместното явяване Багапш и Хаджимба беше постигната с руска помощ, за да е сигурно, че дори и начело с опозиционния кандидат, Абхазия ще остане под контрола на Москва, посочва кореспондент на ББС.

Когато официалните резултати от октомврийските избори показаха, че абхазците масово са гласували срещу Хаджимба, Русия наложи икономически санкции върху Абхазия и настоя за повторение на вота.

Нито Грузия, нито международната общност признават законността на изборите в Абхазия, която през 1993 г. се самообяви за независима. Единствено Русия изпрати наблюдатели, начело със заместник-председателя на Държавната дума Сергей Бабурин. По този повод Тбилиси обвини Москва, че се намесва във вътрешните работи на Грузия, отбелязва Асошиейтед прес.

Багапш сега се кандидатира за президент срещу Якуб Лакоба, лидер на Народната партия, който при предишното гласуване събра само 500 гласа, което прави изхода от надпреварата доста предвидим.

В сряда вечерта абхазките власти обявиха, че изборите са валидни, тъй като са гласували над 50% от имащите право на глас.

Изборите протичат при засилени мерки за сигурност, особено в граничните райони.

Багапш обеща, че ако стане президент, ще се бори срещу корупцията, ще установи ред и законност и ще подобри сигурността.

Споделяне

Още от Свят