Грузия обяви бившия президент на страната за национално издирване

Михаил Саакашвили е обвинен в разхищение на 5 млн. долара за масажи и коли

Михаил Саакашвили

Главна прокуратура на Грузия обяви бившия президент на страната Михаил Саакашвили за национално издирване, съобщиха агенция "Новости Грузия", като се позова на източници от прокуратурата.

Саакашвили е обвинен в разхищение на държавни средства в особено големи размери. Според прокуратурата бившият президент е изхарчил 5 млн. долара от средствата на специалната служба за охрана за периода 2009-2012 г. Тези разходи на службата са били засекретени.

Парите са отишли за масажи на Саакашвили и други козметични процедури, наемане на колите "Порше", "Мерцедес" и "Ауди" в Австрия, хеликоптер в Перу и яхта в Пиза, покупката на 10 ръчни часовника в Грузия и Англия, а също картини на художничката Мередин Остром, която рисува с гърдите си, твърди прокуратурата. Към обвинителния акт срещу Саакашвили са приложени и чековете, с които са направени тези разходи.

Решението за задържането на бившият грузински президент е предадено на вътрешното министерство. Той ще бъде арестуван, ако реши да напусне страната.

Ако обвинението бъде доказано в съда, Саакашвили може да получи 11-годишна присъда, пише "Новости Грузия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят