Грузия обяви изборите в Южна Осетия за провокация на Москва

Грузия обяви изборите в Южна Осетия за провокация на Москва

Грузия обяви за незаконни провеждащите се тази неделя президентски избори и референдум в Южна Осетия. В изявлението на външното министерство на Грузия се казва, че Южна Осетия е окупирана грузинска територия.


"Съгласно нормите на международното право така наречените избори и референдум в окупираните територии на Грузия са незаконни и няма да имат каквито и да е правни последици", посочи ведомството.

Министерството каза, че вотът е грубо нарушаване на териториалната цялост на Грузия и нейните международно признати граници.


"Опитът да се смени името на най-стария регион на Грузия - Цхинвалски регион - и да му се даде название, наподобяващо тези на съставните части на Руската федерация - "Република Южна Осетия - Държава Алания", е подготовка за незаконно анексиране на Цхинвалския регион", посочи Грузия.

Референдумът, който се провежда в Южна Осетия, е за промяна в името на републиката.

Предположенията са, че референдумът в непризната от международната общност окупирана територия е стъпка към анексирането ѝ от Русия, както стана с Крим. Неотдавна бе подписан договор, съгласно който военните подразделения в Цхинвалски регион ще влязат в състава на въоръжените сили на Руската федерация.

Още по-рано грузинските власти заявиха, че присъствието на руски войски в района на конфликта подкопава фундаменталните принципи на международното право.

Тблиси посочва, че със своите провокативни действия Москва възпрепятства мирното Цхинвали и грузинските власти.

Тбилиси призовава международната общност да даде своята оценка за провежданите в Южна Осетия избори.

Южна Осетия обяви в началото на 1990-т години, че излиза от Грузия. През 2008 г. Грузия се опита да възстанови контрола си върху републиката, чиято независимост към онзи момент не бе призната от никого. Това доведе до въоръжен конфликт, в който се намеси Русия и практически установи контрол над територията. Впоследствие Русия призна независимостта на Южна Осетия, а след нея това направиха Венецуела, Никарагуа и двете островни държави Науру и Вануату. Нито една друга държава, която е член на ООН, не е признала независимостта на Южна Осетия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?