Грузия отрича превземането на две руски военни бази

Грузинските въоръжени сили са завзели две руски военни бази в Тбилиси и Вазиани, които принадлежат на Министерството на отбраната на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС. Информирани източници в Москва са казали, че русите военнослужещи, охраняващи тези обекти, са били разоръжени.

Грузинското министерство на отбраната опроверга завземането на руските военни бази. От информационната дирекция на ведомството съобщиха, че грузинските военнослужещи още миналата седмица са взели под своя охрана територията на бившия автомобилен склад на руските войски във Вазиани, но не са навлизали на територията на базата. Грузинските военнослужещи охраняват склада по външния по периметър, съобщи министерството в Тбилиси.

Оттам уточняват, че мерките са били предприети "във връзка с това, че от бившия автомобилен склад отделни руски военнослужещи са изнасяли имущество".

ОССЕ обмисля мониторинг на гранична зона с контрабандно предназначение

Въпросът за включването на Рокския тунел, разположен на грузинско-осетинската граница, в зоната на мониторинг на ОССЕ, ще се решава на заседание на Постоянния Съвет на организацията във Виена на 30 юли, съобщи специалният представител на действащия председател на ОССЕ Желю Желев.

още

Новината идва на фона на продължаващото напрежение между Грузия и отцепническия район на Южна Осетия, където през последния месец възникнаха въоръжени стълкновения между грузинските сили и осетинските сепаратисти, които се ползват с подкрепата на Москва.

Новият грузински президент Михаил Саакашвили още от встъпването си в длъжност постави въпроса за изтегляне на руските военни от територията на страната му - нещо, за което настояват и ЕС, и САЩ, тъй като Русия е поела такъв ангажимент през 1999 г. Москва обаче отказва да изтегли войските си, настанени там още по времето на Съветския съюз, като изтъква финансови трудности и отлага решението.

Западът следи с внимание развитието на ситуацията в Грузия, където до края на тази година трябва да приключи изграждането на петролопровода Баку - Джейхан, който минава през територията на страната.

Също във вторник лидерът на Южна Осетия Едуард Кокоити каза, че представители на Тбилиси са му предлагали 20 милиона долара и поста вицепрезидент на Грузия, съобщи електронното издание Газета.Ру. Информацията не е потвърдена от Грузия, нито от друг независим източник.

Според Кокоити, в Тбилиси са решили да върнат Южна Осетия в състава на Грузия с оръжие, като при това игнорират международните споразумения.

Президентът на непризнатата република е подчертал, че "руските миротворци са длъжни да присъстват в Южна Осетия до пълното урегулиране на конфликта".

"Още повече, че ние разчитаме преди всичко на своите сили. Ако се наложи да се защитаваме, ние можем да го направим. И не сме сами", е казал Кокоити. Той е напомнил, че в периода на изостряне на ситуацията, на помощ на републиката са пристигнали многочислени доброволци.

Кокоити е отхвърлил обвиненията за контрабанда, които грузинските власти предявяват към Южна Осетия.

Споделяне

Още от Свят