Грузия плаши Русия с блокада за СТО

Грузия плаши Русия с блокада за СТО

Избухналата в края на миналата седмица криза между Грузия и Русия, след задържането на четирима руски военни, обвинени в шпионаж, продължава да ескалира. Въпреки призивите на Европейския съюз и САЩ за диалог и връщането на арестуваните руснаци в родината им, Москва наложи икономическа блокада на кавказката република, двете страни продължават да си разменят заплахи. В сряда руската Дума прие декларация относно “антируската и антидемократическата политика на грузинските власти”, с която подкрепи Кремъл.

Грузинският президент Михаил Саакашвили предупреди Русия, че тя не може да продължава да заплашва съседите си. Той изрази готовност за диалог с Русия, по “при условия, при които да сме свободни, независими и да се развиваме”.

В същото време обаче Грузия заплаши да блокира процеса по влизането на Русия в Световната търговска организация (СТО)– нещо към което Москва се стреми почти отчаяно. По думите на президента на Националната банка на страната Роман Гоциридзе, наложените от Русия санкции са необосновани и неадекватни и могат да нанесат икономически щети на самата Русия и да опетнят международната ѝ репутация, предаде ПРАЙМ-ТАСС.

Според правилата на СТО, всяка страна, влизаща в организацията, трябва да подпише споразумение с всяка страна-членка.

Гоциридзе подчерта, че заради икономическите санкции на Русия , може да се появят “структури и механизми, които по незаконни пътища да се занимават с преводи на пари в Грузия”. По-рано депутатите в Думата започнаха да обсъждат законопроект, който ограничава паричните преводи на грузинците, работещи в Русия.

Путин бесен за шантажа на Грузия

“Не бих посъветвал никого да разговаря с Русия с езика на провокациите и шантажа. Имам предвид Грузия”, заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководителите на фракциите в руската Дума, предадоха световните агенции.

Путин благодари на депутатите за подкрепата на действията на изпълнителната власт в защита на правата, достойнството и живота на руските граждани в чужбина, а по-късно народните представители прие декларация “относно антируската и антидемократическата политика на Грузия”.

В нея е записана формулировката, че “Русия има правото да осъществи мерки по обезпечаването на безопасността и защитата на живота и здравето на гражданите на Руската Федерация”, предаде РИА Новости.

Депутатите подкрепиха усилията на руското управление по обезпечаването на националните интереси и безопасността на Русия, стабилността и безопасността на Кавказ. В декларацията те изразяват още своето обезспокоение от нарушението на правата на човека и на демократичните принципи от страна на Грузия.

Относно обстановката в зоните на грузинско-абхаския и грузинско-осетинските конфликти грузинските власти открито “преминаха в шантаж и провокации по отношение на руските миротворци и военнослужещи в Трупата на руските войки в Закавказието”.

По-рано в сряда говорителят на руския парламент Борис Гризлов заяви, че не е изключено въвеждането на нови санкции към Грузия. По думите му доколкото действията на грузинското управление може да се преценят като държавен тероризъм “всички мерки, предвидени в руското законодателство срещу тероризма, ще бъдат предприети спрямо Грузия”.

Споделяне

Още от Свят