Грузия поиска от ЕС да изпрати мисия за наблюдение на границата с Русия

Грузия призова Европейския съюз да проучи възможността за изпращане на мисия за наблюдение на границата с Русия, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Брюксел в сряда грузинският външен министър Саломе Зурабишвили заяви, че грузинската страна е разтревожена от заплахите на Москва да предприеме действия срещу терористи на нейна територия. Те заплашиха с превантивни удари, посочи Зурабишвили. По думите ѝ евентуални военни действия от страна на Русия биха били политическа катастрофа и била унищожили доверието на гражданите към правителството в Тбилиси.

Зурабишвили призова държавите от ЕС да обмислят възможността за изпращането на мисия по границата с Русия, въпреки че Москва се противопоставя на международно присъствие там.

Мандатът на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която наблюдаваше руско-грузинската граница, изтече през декември 2004 г. и Русия отказа да го продължи. Руският министър на отбраната Сергей Иванов обвини служителите на ОССЕ, че не обръщали внимание на "конвоите от терористи", които се прехвърляли през границата.

Москва се противопоставя на възможността за присъствие на ЕС в бившите съветски републики, които тя продължава да смята за част от своята зона на влияние, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?