Грузия поиска Швейцария да замрази банковите сметки на лица от бившия режим

Грузия поиска официално Швейцария да замрази банковите сметки на няколко от приближените лица на бившия президент Едуард Шеварднадзе, съобщи швейцарското министерство на правосъдието.

Говорител на министерството посочи, че цяла група от хора са заподозрени от прокуратурата в Тбилиси в злоупотреби с власт и измами. Той уточни, че сред тях има членове на парламента и бивши министри. Името на Шеварднадзе и членове на неговата фамилия обаче не са включени в списъка, изпратен от Тбилиси.

Новоизбраният грузински президент Михаил Саакашвили заяви, че държи отговорни членовете на бившия режим за натрупването на външния дълг на страната в размер на 1.7 милиарда долара, отбелязва Би Би Си.
В интервю за швейцарския в. Тан тази седмица Саакашвили заяви, че ще поиска от няколко правителства замразяването на сметките, открити в чужбина на името на ръководители от бившия режим, както и на членове на семейството на Шеварднадзе.

Михаил Саакашвили обяви снощи плановете си да разпродаде държавните резиденции и да живее и работи в скромна двуетажна сграда, предаде АП.

Правителството ще продаде претенциозната резиденция Крцаниси и ще внесе парите в държавния бюджет. "Ще разпродам всички министерски вили. Нито един министър няма да живее във вила. Президентът няма да има вила в Грузия", каза по телевизия Рустави-2 късно вчера 36-годишният Саакашвили, който официално встъпва в длъжност на 25 януари.

Парламентарните избори в Грузия ще бъдат на 28 март, обяви днес изпълняващата длъжността президент Нино Бурджанадзе.

Бившият президент Едуард Шеварднадзе подаде оставка на 23 ноември в резултат на продължили три седмици мирни протести след парламентарните избори, които според широката общественост са били фалшифицирани. Протестите бяха оглавени от Михаил Саакашвили, който спечели с 95% президентските избори, проведени в неделя.

Споделяне

Още от Свят