Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Грузия в криза

0 коментара

Опозицията в Грузия превзе сградите на парламента и на президентството в събота, след грандиозен митинг-протест срещу фалшифицирането на парламентарните избори, проведени на 2 ноември. Световните агенции коментираха, че това е кулминацията на протестите, започнали веднага след изборите заради отказа на президента Едуард Шеварднадзе да признае, че са манипулирани.

Държавният глава Едуард Шеварднадзе, който спешно бе изведен от сградата на парламента и напусна Тбилиси, обяви, че е извършен държавен преврат и се закани, че ще въведе извънредно положение в страната. От опозицията нарекоха бурните събития "нежна революция". Досега няма съобщения за нито една жертва.

В събота срещу неделя през нощта в Тбилиси спешно пристигна руският външен министър Игор Иванов и започна опити да посредничи, провеждайки поредица от срещи както с представители на опозицията, така и с Шеварднадзе и грузинското правителство, които се евакуираха в резиденцията Крцаниси. ООН и САЩ призоваха Шеварднадзе към сдържаност в конфликта с опозицията, ЕС изпрати специален пратеник в Тбилиси в опит да се насърчат преговорите между двете страни.

Шеварднадзе: Това е държавен преврат
Опозицията: Извършихме "нежна революция"

Няма информация за пострадали българи вследствие на събитията в Грузия, съобщи българският посланик в Тбилиси Ивайло Бразицов, цитиран от БТА. Той обясни, че българското посолство поддържа връзка с почти всички българи на територията на Грузия. Повече от тях са на работа в мисии, за които от страна на международните организации е осигурена охрана. До утре в Тбилиси се намира и 8-членна работна група от МВнР.

По думите на посланик Бразицов, обстановката в грузинската столица не е спокойна. Как ще продължат нещата зависи от близките две денонощия, когато ще се реши дали да има военно положение, смята дипломатът. Разчита се на присъствието на министъра на външните работи на Русия Игор Иванов, който се опитва да създаде мост между опозицията и управляващите, добави той.

След поредица от протестни митинги срещу резултатите от парламентарните избори, събиращи все повече и повече привърженици, в събота ескалацията на напрежението в Грузия достигна своята кулминация. Това стана по време на опита да се проведе първото заседание на новоизбрания парламент, чиято легитимност опозицията не приема. В момента, когато държавният глава Едуард Шеварднадзе се изправи на трибуната в парламента и започна речта си, протестиращото мнозинство отвън разби вратите на сградата и я превзе. Телохранителите на Шеварднадзе веднага го изведоха.

Ройтерс предаде, че силите за сигурност, струпани около парламента, не са оказали никаква съпротива на протестиращите. Лидерът на радикалната опозиция Михаил Саакашвили, който ръководеше щурма, призова привържениците си да не се саморазправят с депутатите, но въпреки това в сградата избухнаха ръкопашни схватки.

Успоредно с превземането на парламента, група демонстранти атакуваха и нахлуха и в сградата на президентството в Тбилиси. Опитите на полицията да ги спре с димки, се оказаха неуспешни.

Малко след превземането на парламента, опозиционната лидерка и председателка на предишния грузински парламент Нино Бурджанадзе обяви, че поема функциите на президент за 45 дни. "Като председател на грузинския парламент и в съответствие с конституцията на страната, поемам функциите на президент", заяви тя и призова за скорошно провеждане на нови парламентарни и президентски избори. Опозиционните лидери свикаха за неделя извънредно заседание на стария парламента, с цел да приеме решение за провеждането на извънредни парламентарни избори в Грузия.

В отговор държавният глава Едуард Шеварднадзе обяви, че въвежда извънредно положение и определи случилото се като държавен преврат. "Министерството на отбраната и на вътрешните работи ще се намесят, ще възстановим реда в страната", закани се Шеварднадзе. Той предупреди, че ако парламентът не одобри указа му за извънредно положение през следващите 48 часа, ситуацията в Грузия ще бъде взета под контрол от силовите ведомства.

Армията и полицията все още не се намесват

В неделя сутринта се появиха информации, че грузинската военна база във Вазиани е приведена в състояние на бойна готовност. Екип на грузинската телевизия Рустави-2 успял да заснеме как на територията на базата е започнала спешна подготовка на тежката техника, а военнослужещ в нея е потвърдил, че е издадена заповед за привеждането на личния състав в пълна бойна готовност.

Телевизия НТВ разпространи заснети в Тбилиси кадри, на които се вижда как военна техника се придвижва по улиците на града.

Малко по-късно обаче грузинският министър на отбраната Давид Тевзадзе съобщи, че не е получавал от президента Шеварднадзе нареждане да използва сила, за да възстанови реда в страната, предаде Ройтерс. В първото си изказване откакто започна кризата в страната, Тевзадзе обясни, че "армията следи отблизо събитията и е готова да спре ескалацията на хаоса и да изпълни задълженията си". По неговите думи, армията "все още не смята, че има нужда от въоръжена сила за възстановяването на реда, дори тъкмо обратното, смята, че е необходимо да се установи такъв режим, който да гарантира сигурността на гражданите, докато нещата се уталожат".

Въпреки бурните политически страсти в Тбилиси, животът в грузинската столица в неделя е нормален, съобщи ИТАР-ТАСС. Работят летището, железопътният и автомобилният транспорт, метрото. Няма проблем с доставянето на електричество и газ. С изключения на централната част, работят и всички пазари и магазини.

ИТАР-ТАСС предаде, че Грузия е засилила охраната на границите си.

Междувременно, в неделя по обед петдесет души от специалните части на грузинското министерство на вътрешните работи се присъединиха към поддръжниците на опозицията, които настояват за оставка на президента Шеварднадзе. Ние нямаме право да тръгнем срещу народа и решихме да се присъединим към него, заяви пред АФП Георги Гулуа, застанал редом с демонстрантите в Тбилиси.

Националната гвардия на министерството на отбраната на Грузия също премина на страната на опозицията, заяви един от опозиционните лидери, цитиран от АФП. Няколко стотици гвардейци се присъединиха към участниците в митинга пред сградата на парламента, предаде кореспондентът на агенция Новости.

В същото време най-радикалният опозиционен лидер Михаил Саакашвили призова хората да превземат и сградите на министерството на вътрешните работи и на държавната телевизия, предаде АФП. Днес хората трябва решително да вземат властта, заяви Саакашвили на митинг пред парламента в Тбилиси. И двете сгради се охраняват засилено от полицията, уточнява АФП.

Москва посредничи за разрешаване на задълбочаващата се криза

Към 13 ч. българско време в неделя в сградата на парламента, окупирана от опозиционните привърженици, пристигнаха министърът на държавната сигурност Валериан Хабурзания и председателят на Върховния съд Ладо Чунтурия и се срещнаха с ръководството на опозицията. Според местни наблюдатели, срещата може да е начало на диалог между властите и опозицията.

Преди това опозиционната лидерка Нино Бурджанадзе заяви, че са възможни компромисни преговори с властите, целящи да се реши задълбочаващата се политическа криза в страната. Бурджанадзе отново призова да се насрочат нови избори.

"Ние продължаваме протестните си действия, не възнамеряваме да отстъпваме. Естествено, готови сме на разумен компромис и преговори, каза тя в интервю за местна телевизия. Но разумен компромис означава тези хора, които стоят пред парламента, да не бъдат излъгани." Без нови избори няма реалистичен начин да се реши тази криза, допълни Бурджанадзе, лидер на блока Бурджанадзе-демократи.

Първите разговори започнаха след поредицата от срещи, проведени от руския външен министър Игор Иванов в грузинската столица. По поръчение на президента Путин, Иванов спешно пристигна в Тбилиси в събота срещу неделя през нощта. Преди това Москва съобщи, че руските войски, базирани в Грузия, няма да се намесват в събитията там.

При пристигането си на летището в грузинската столица Игор Иванов посочи, че Москва не се е намесвала и няма да се намесва във вътрешните работи на Грузия, но не ѝ е безразлично какво става и изрази надежда, че кризата в страната ще бъде решена в рамките на конституцията.

В неделя сутринта Игор Иванов изненадващо се появи на митинга на опозицията и обяви пред демонстрантите, че целта на посещението му е да намери заедно с властите и опозицията конституционни пътища за решаване на ситуацията, тъй като друго развитие на събитията може да създаде проблеми както за Грузия, така и за целия регион. Лидерът на Националното движение Михаил Саакашвили посочи, че гарантира неприкосновеността на Шеварднадзе и призова силовите ведомства да не изпълняват президентските заповеди.

Иванов се срещна и с лидерите на грузинската опозиция Зубар Жвания, Нино Бурджанадзе и Михаил Саакашвили, предаде ИТАР-ТАСС. След разговорите л Саакашвили заяви пред журналисти, че Иванов ги е уверил, че Москва няма да се намесва във вътрешните работи на Грузия и ще зачита суверенитета и териториалната ѝ цялост. По думите му Русия не смята да използва по никакъв начин военните си бази в Грузия за участие в събитията в страната.

По-късно руският външен министър проведе 2-часова среща с президента Едуард Шеварднадзе. След нея и двамата отказаха коментари. Веднага след това Иванов разговаря и с грузинския външен министър Иракли Менагаришвили. След срещата Менагаришвили заяви, че руският министър на външните работи не оценява събитията в Тбилиси като опит за държавен преврат.

САЩ и ООН призоваха Шеваднадзе към сдържаност

Американският държавен секретар Колин Пауъл и генералният секретар на ООН Кофи Анан призоваха грузинския президент Едуард Шеварднадзе към сдържаност в конфликта с опозицията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорител на Държавния департамент съобщи, че двамата се разговаряли вчера по телефона с Шеварднадзе. Те го насърчиха да прояви сдържаност в настоящата криза и да действа в рамките на грузинската конституция, заяви той.

Говорителят допълни, че по време на телефонния разговор Шеварднадзе е уведомил Колин Пауъл и Кофи Анан за усилията си за възстановяването на стабилността в страната. Двамата заявиха, че ще продължат да следят отблизо ситуацията и да поддържат контакт със Шеварднадзе, отбеляза той. Според него американският държавен секретар е потвърдил отдавнашното си желание да посети Грузия, но за момента не се планира подобно посещение.

Италианското председателство на Европейския съюз излезе с комюнике, в което обяви, че следи със загрижено внимание ситуацията в Грузия и с облекчение отбелязва липсата на жертви. Специалният представител на ЕС за Кавказ - Хейки Талвитие, днес пристига в Тбилиси, за да насърчи участниците в кризата заедно да търсят решение в съответствие с европейските принципи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.