Грузия влезе в конфликт със Съвета на Европа

Грузинското правителство експулсира специалния представител на Съвета на Европа в страната - българския дипломат Пламен Николов.

Би Би Си съобщава, че той е напуснал Грузия преди няколко дни.

В понеделник обаче грузинското външно министерство го обяви за персона нон грата, като Тбилиси го обвинява за неясната позиция на Съвета на Европа (СЕ) по отношение на кризата в грузинската автономна област Аджария миналата седмица.

Грузинският президент отправи остра критика към Съвета на Европа.

" Тази организация направи изявления в смисъл, че страните били загубили способност да водят диалог", посочи Михаил Саакашвили. "Може да се помисли, че е имало две страни, а мнението на обществеността в Аджария не е имало нищо общо. Това не може да бъде позиция на европеец. Това е позиция на бюрократ с висока заплата", каза Саакашвили по адрес на Валтер Швимер.

Той изрази недоволство от неприемливо неясната, по думите му, позиция на СЕ към кризата в Аджария миналата седмица.

В изказването си пред няколко европейски дипломати в аджарската столица Батуми Саакашвили посочи, че Швимер не е заклеймил силите за сигурност на подалия оставка аджарски лидер Аслан Абашидзе, макар че те пред очите му разпръснали мирна демонстрация на 1 май.

Продължилият близо месец конфликт между прозападния грузински президент и аджарския диктатор от съветски тип, който твърдо отказваше да се подчини на централните власти в Тбилиси, приключи миналата седмица, след като под натиска на масови протести Абашидзе подаде оставка и замина за Русия.

В четвъртък Михаил Саакашвили разпусна парламента на Аджария и наложи директно президентско управление в автономията. Той също така премахна поста на Абашидзе и установи временен съвет, който да администрира провинцията до провеждането на избори през юни.

Председателят на ПАСЕ Матиас Йорси заяви пред Би Би Си, че Съветът на Европа никога не е подкрепял Абашидзе и че се е опитвал да подпомогне намирането на мирно решение на кризата.

Съветът на Европа винаги е бил приятел на Грузия, грешно е приятелите да се обявяват за врагове, добави той.

Йорси добави, че изявлението на грузинския президент вероятно ще има сериозни последствия, но изключи възможността Грузия да бъде изключена от организацията.

Информацията за експулсирането на Николов в знак на протест срещу позицията на организацията към конфликта и че е изпратено писмо в СЕ, не отговарят в пълна степен на истината, заяви в София заместник - министърът на външните работи Гергана Гръчарова, цитирана от БНР. Това е случай, който ще се решава между Страсбург и Тбилиси, посочи тя и добави, че Николов е действал в унисон с инструкциите от Страсбург. Грънчарова посочи още, че Пламен Николов не е служител на българското външно министерство.

Споделяне

Още от Свят