ГСДП обмисля план за действие срещу спадащата си популярност

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес

Ръководителите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се срещнаха в неделя, за да обсъдят спадащата популярност на формацията си и бъдещето на коалицията с консервативния блок под ръководството на канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА.

ГСДП отбеляза спад с около 10 процентни пункта на изборите в провинциите Бавария и Хесен миналия месец, подобно на Християндемократическия съюз на Меркел и баварската му сестринска партия, Християнсоциален съюз (ХСС).

Слабото представяне накара Меркел да се откаже от ръководния пост в партията, а това усили натиска върху ГСДП да си избере нов лидер. Водещите социалдемократи обаче отрекоха вчера да има нужда от смяна на ръководството, а външният министър Хайко Маас каза, че несгодите на партията се дължат на безкрайните дебати за лидерския пост.

Лидерката на ГСДП Андреа Налес обвини консерваторите за проблемите в правителството, най-вече вътрешния министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер, който многократно влезе в конфронтация с Меркел заради имиграционната политика.

Налес е изготвила план за спасяване на коалицията в Берлин, включващ идеи за политически реформи в сферата на пенсиите, грижите за деца, климатичните промени и труда. Тя поставя декември за краен срок, с който да бъде постигнат напредък по този план, в противен случай ГСДП може да се оттегли от коалицията. Такъв ход може да предизвика предсрочни избори или да принуди Меркел да остане начело на правителство на малцинството, отбеляза ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа