Гуайдо не изключва варианта за американска военна намеса във Венецуела

Гуайдо не изключва варианта за американска военна намеса във Венецуела
Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат от редица страни за временен президент на Венецуела, е готов, ако е необходимо, да разреши американска военна интервенция, за да принуди държавния глава Николас Мадуро да се оттегли от властта. Това изявление Гуайдо направи в интервю за Франс прес. 
 
Попитан дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция, Гуайдо отговори:  "Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно полемичен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото".
 
Според него военна операция би могла да бъде най-ефективната форма на натиск за смяна на сегашния режим."Но не на това се надяваме", подчерта той. 
 
"Важно е да се помни, че диктаторът доброволно не може да предаде властта, след като  е присвоил за себе си конституцията и е управлявал страната с помощта на заплахи и обещания.  Понякога е нужно да се окаже адекватен натиск, за да си отиде той", каза Гуайдо. 
 
"Ще направим всичко, което е необходимо, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", каза Гуайдо, признат за временен президент на Венецуела от около 40 страни, начело със САЩ.
 
Сериозната икономическа криза, обхванала страната, доведе до недостиг на храна и на медикаменти. Над 2 милиона души напуснаха Венецуела от 2015 г., според данни на ООН.
"Тук във Венецуела всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той.
 
В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Гуайдо заяви, че Русия или Китай рано или късно ще се откажат от поддържането на президента Мадуро, предаде ТАСС.
    
"Лично аз не вярвам, че Русия и Китай са на страната на Мадуро. Те просто защитават своите инвестиции във Венецуела. Но постепенно те ще започнат да разбират, че Мадуро не може да им предложи стабилност, нито гаранции", каза Гуайдо.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?