Губернатор свидетелства в полза на руския опозиционер Алексей Навални

Никита Белих по време на съдебното заседание

Губернаторът на Кировска област Никита Белих разклати тезата на обвинението на процеса срещу един от лидерите на руските протести Алексей Навални, предаде Ройтерс. Белих заяви, че опозиционерът не е извършил нищо нередно.

Навални, който е един от най-големите критици на Путин, заяви, че показанията на губернатора доказват, че е невинен по обвиненията в кражба от предприятие за дърводобив. Навални каза, че въпреки това предполага, че ще бъде осъден, защото процесът срещу него е нечестен.

Белих, за когото Навални работел като политически съветник в периода, когато се твърди, че е извършил престъплението, бе призован като свидетел на прокуратурата. Процесът се води в град Киров - на около 900 км североизточно от Москва.

Попитан дали опозиционерът е направил нещо, което да е ощетило Кировска област, Белих заяви, че няма основания за такова заключение. Губернаторът също така каза, че не смята, че бившият му служител би могъл да извърши подобно нещо.

За Навални се заговори като за известен опозиционер по време на протестите, започнали през декември 2011 г. и станали най-масовите за 13-те години, откакто Путин е на власт.

През 2009 г., когато работи като политически съветник на Белих, той е помолен да помогне за спасяване от фалит на държавната компания "Кировлес", която контролира по-голямата част от дърводобива в Кировска област. Навални е вземал решения, свързани с управление на държавно имущество и е подготвял препоръки за преструктуриране на компанията "Кировлес".

Белих е един от деветимата губернатори в Русия, които не са членове на управляващата партия "Единна Русия", отбелязва Ройтерс. Той е бивш лидер на опозиционна партия и е назначен на поста от Дмитрий Медведев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят