Губернаторът на Кербала въведе комендантски час

Военният губернатор на град Кербала подп. Петко Маринов е въвел от днес комендантски час от 21.00 до 06.00. часа заради избухналото напрежение при честването на религиозните празници в свещения град.

Българският батальон, съвместно с местната полиция, осигурява реда в града, без да се намесва пряко при потушаване на безредици сред местното население, съобщиха от Министерство на отбраната.

Вчера последователи на Муктада Садр се опитаха да превземат джамията Имам Хусейн, но бяха отблъснати от хората на умерения шиитски лидер аятолах Али ас Систани. Около 15 души обаче се барикадираха в джамията, задържайки осем заложници.

Иракски полицаи и разположени в града български войници, които са част от водените от Полша мироопазващи сили в Централен Ирак, отцепиха района около джамията и се опитаха да умиротворят враждуващите фракции, въоръжени с автомати Калашников. Най-малко един иракчанин загина, а 21 бяха ранени при първите въоръжени сблъсъци между шиитски групировки в Кербала, съобщи по-рано Ройтерс, позовавайки се на очевидци. Един от тях твърди, че видял седем трупа.

Министър Свинаров определи ситуацията в Кербала като тревожна и изрази надежда, че тя ще бъде овладяна с реализирането на благотворителните средства, събрани в джамиите в града на религиозните празници.

Иракските шиитски фракции, които във вторник се противопоставиха една на друга в Кербала, днес преговарят за освобождаването на осем заложници, взети от привърженици на радикалния шиитски водач Муктада Садр, предаде АФП, цитирана от БТА.

Късно снощи американският генерал Рикардо Санчес посети Кербала, където се срещна с шефа на полицията Абас Фадл. Фадл поиска коалицията да остави иракчаните да преговарят за мирно решаване на противоречията.

Според ИТАР-ТАСС положението в Кербала, както и в Наджаф и Куфа - други свещени за шиитите градове, се нормализира. Агенцията цитира и иракския политолог Назар Хейдари, според когото зад сблъсъците между шиитски фракции стоят поддръжници на Саддам Хюсеин. Целта им е да провокират безпорядък и да принудят шиитите да преминат към въоръжена съпротива срещу чуждестранното военно присъствие.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?