Губернаторът на Мисури подаде оставка заради сексскандал

 Ерик Грайтънс

Губернаторът на американския щат Мисури Ерик Грайтънс - някога изгряваща звезда на Републиканската партия - подаде оставка след сексскандал и разследване на възможни нарушения при финансирането на предизборната му кампания, предаде Франс прес.

 

Грайтънс обяви оставката си, докато щатските парламентаристи обсъждаха на специална сесия възможността за свалянето му от поста. На пресконференция 44-годишният губернатор каза, че оттеглянето му влиза в сила от петък, 1 юни.

Грайтънс, бивш морски пехотинец, първоначално беше обвинен, че е направил компрометиращи снимки на любовницата си - омъжена жена - без знанието ѝ и я заплашил, че ще ги използва, ако тя разкрие авантюрата им публично. Губернаторът неизменно твърди, че е невинен.

Прокуратурата прекрати случая, но двупартийна комисия в Конгреса на Мисури заключи, че обвиненията са достоверни.

След това разследването на щатския Конгрес беше разширено и обхвана предполагаеми нарушения при финансиране на кампанията на Грайтънс. Конгресмените имаха съмнения, че предизборния екип на губернатора е сътрудничил незаконно с организация с идеална цел, за да скрие самоличността на дарители.

Целта на това изпитание беше да се окаже невероятен натиск върху семейството ми, заяви Грайтънс, който многократно е окачествявал разследванията срещу него като лов на вещици.

"Не съм нарушил нито един закон и не съм извършил нито едно нарушение, с което да заслужа подобно отношение", каза той на пресконференцията, едва сдържайки сълзите си.

Грайтънс беше избран за губернатор през ноември 2016 г. Заради скандалите щатските законодатели нееднократно го призоваваха да се оттегли и го заплашваха с импийчмънт.

Споделяне

Още от Свят