Губернаторът на Уисконсин задейства Националната гвардия след безредици в столицата

Губернаторът на Уисконсин задейства Националната гвардия след безредици в столицата

Губернаторът на Уисконсин вчера задейства Националната гвардия, за да бъдат защитени сгради и обекти на инфраструктурата, след избухналите безредици, съпроводени с насилие през нощта срещу сряда в Медисън, столицата на щата, съобщи Асошиейтед прес.

Безредиците избухнаха когато група от 200-300 души се събрала да протестира срещу арестуването на демонстрант афроамериканец, който нахлул с бейзболна бухалка в ресторант и крещял на клиентите с мегафон.

Тълпата нападнала сенатора демократ Тим Карпентър, който снимал с телефона си протестите, изпочупила прозорците на много сгради, хвърляла запалителни бутилки по правителствена сграда и се опитала да нахлуе в сградата на Капитолия, където са разположени двете камари на местния парламент, върховният съд и администрацията на губернатора на Уисконсин. Полицията се принудили да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които съборили също два статуи.

Губернаторът Тони Евърс заяви по този повод, че това насилие е в рязък контраст с предишните мирни протести против расовото неравенство и полицейския произвол.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?