Вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева изчисли

Губим 400 млн. лв. месечно при спиране на газа през Украйна

Йонитгер подкрепи създаването на енергиен борд у нас и приветства действията ни по "Южен поток"

Губим 400 млн. лв. месечно при спиране на газа през Украйна

България ще губи месечно по 400 млн. лв., ако се стигне до спиране на транзита на руски природен газ през територията на Украйна, която в момента е единственото трасе за доставки на синьото гориво у нас. Това изчисли вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, която заедно с министъра на икономиката и енергетика Васил Щонов се срещна с енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер в Брюксел в сряда.

Евентуалните загуби на страната ни са коментирани в контекста на нарастващото напрежение между Русия и Украйна. Киев вече прие на първо четене ограничителни мерки срещу Москва в отговор на въведени от нея забрани за внос на редица украински стоки и транзит на транспортни фирми през руска територия. Сред украинските мерки е и ограничаването на транзита на руски газ през страната, което пряко би ударило България.

За да няма газова криза у нас, икономическото министерство търси допълнително пари за запълване на целия капацитет от газохранилището в Чирен, който в момента е покрит 75 на сто. "Булгаргаз" няма пари за нагнетяване на още количества газ в "Чирен", а и възможното време, в което може да се пълнят сондажите, изтича в началото на октомври.

Според Йотингер обаче до най-тежкия сценарий със спирането на руския газ през Украйна няма да се стигне, предаде правителствената пресслужба. Еврокомисарят уверил българската  делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Захариева е обяснила, че изграждането на междусистемната връзка с Гърция е сред основните приоритети на страната. Както обясни миналия петък Щонов, тя става приоритет, тъй като най-бързо през южната ни съседка може да се осигурят алтернативни доставки. При
спирането на кранчето на руското гориво през Украйна в началото на 2009 г. България спешно договори танкер с газ, който да пристигне на гръцко пристанище и да започне риверсивното му подаване по сегашната тръба, по която страната ни транзитира за Гърция руски газ.

И България, и Европейския съюз са изразили своята убеденост в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.

На срещата с Йотингер са били обсъдени и мерките, които трябва да предприеме страната ни, за да стабилизира енергийния сектор, и състоянието на проекта за строежа на газопровода "Южен поток", чието първо прекратяване се изисква от Брюксел до привеждането на тръбата според европейските закони, но стана ясно, че преди дни България е наляла нови 191 млн. лв. за подготовка на проекта, който в последните два месеца бе "спиран" неколкократно.

Еврокомисарят е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и поканил български експерти за разговори в ЕК с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор Енергетика. Захариева подчертала, че служебното правителство има политическата воля да предприеме спешни реформи в сектора.

Според двете страни, за добра основа за стабилизирането на енергетиката може да послужи цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година по искане на тогавашния служебен кабинет, част от който отново бе Захариева.

Йотингер е приветствал решението на България временно да спре дейностите по "Южен поток", определени в писмото на ЕК по наказателната процедура - преустановяване на възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисарят по енергийните въпроси допълва, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС. Той отново подчертал, че ЕС не е против "Южен поток", но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция Енергетика за изясняване на детайлите по наказателната процедура, посочва правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от Бизнес