Губим до 70 млн. евро от ЕС заради забавен жп проект

България може да изгуби от 40 до 70 млн. евро заради забавяне на ремонта на жп линията Пловдив-Свиленград в участъка от Първомай до граничния град. Това заяви министърът на транспорта Александър Цветков във вторник. Той даде старт на проекта за реконструкция на жп линията от Свиленград до турската граница, който се финансира с 84 млн. лева по Оперативна програма "Транспорт".

Ремонтът на отсечката Пловдив –Свиленград струва 340 млн. евро, от тях 150 млн. евро са по програма ИСПА. Меморандумът по предприсъединителната програма изтича през октомври 2010 година. Първата фаза обхваща отсечката Пловдив-Първомай и строителството там е започнало през април 2007 година. Тя се изпълнява от гръцката "Терна". Втората фаза на проекта, която се бави фатално, се изпълнява от италианската фирма "Асталди".

"Парите за участъка от Пловдив до Свиленград са по програма ИСПА, чийто финансов меморандум изтича в края на годината. Теоретично не е възможно участъкът Първомай - Свиленград да бъде приключен дотогава", каза Цветков.

Министърът заяви, че ще се направи опит въпросните пропуснати ползи да бъдат компенсирани със средства от програма "Транспорт" на ЕС, по която се изгражда последният участък по жп трасето- между Свиленград и турската граница. Участъкът е 18 километра и при успешно финализиране може да бъде експлоатиран от началото на юли 2011 година.

След приключването на проекта по тази железопътна линия ще могат да се движат 70 влака на ден (в момента се движат до 52 дневно), като скоростта на влаковете ще бъде 160 – 200 км/ч.

Споделяне

Още от Бизнес