Гугъл е с олимпийско лого в цветовете на гей общността

Гугъл е с олимпийско лого в цветовете на гей общността

Търсачката Гугъл отбелязва откриването на зимните олимпийски игри в Сочи, помествайки на главната си страница лого в цветовете на дъгата, каквото е знамето на гей общността, и откъс от олимпийската харта.

Инициативата според АФП изглежда като отговор, даден на руския вицепремиер Дмитрий Козак. Вчера той предупреди спортистите и зрителите да не пропагандират хомосексуалността на игрите, като се придържат към олимпийската харта и руския закон, забраняващи според него каквато и да било пропаганда по време на спортни събития.

"Практикуването на спорт е човешко право. Всеки човек трябва да има възможност да практикува спорт без никаква дискриминация и в духа на олимпизма, за което е необходимо взаимно разбирателство, основаващо се на приятелство, солидарност и честна игра", гласи откъсът от олимпийската харта, преведен от Гугъл, както посочва и самата търсачка.

Всяко кликване на логото препраща към документи, свързани с хартата.

Президентът Барак Обама заяви вчера, че е включил хомосексуални спортисти в делегацията на САЩ за церемонията по откриване на игрите, за да покаже, че Съединените щати не се огъват пред дискриминацията.

Ние всички трябва да надигнем глас против атаките срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. Трябва да се противопоставим на арестите и дискриминационните ограничения, на които те са подложени, подчерта в Сочи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в реч пред Международния олимпийски комитет.

Споделяне

Още от Спорт

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?