Гугъл и Фейсбук ще идентифицират надеждните източници на информация

Гугъл и Фейсбук ще идентифицират надеждните източници на информация

Интернет гигантите Гугъл и Фейсбук обединиха сили по проект, подет от медии по света за идентифициране на достоверните и надеждни източници на информация, предаде Франс прес.

Инициативата е наречена "Проект Доверие" (Trust Project) и е предназначена да се бори с дезинформацията по интернет. Към нея вече се присъединиха Майкрософт и Тиутър. Около 75 медийни организации също участват в нея.

"В един цифрово и социално свързан свят като днешния повече от когато и да било е трудно да се установи кое е истинска информация, кое е реклама и кое е дезинформация", казва Сали Лерман от университета Санта Клара в САЩ, която е една от ръководителките на "Проект Доверие".


Проектът предвижда поставянето образно казано на етикет за надежден информационен източник върху информациите, които отговарят на критериите за етичност и прозрачност.

 

Всяка интернет платформа ще изготви така наречените индикатори за доверие, за да помогне на читателите да оценят дали една информация идва от надежден източник, в който те могат да имат доверие, посочва Лерман.

Участниците в проекта са съгласни, че фундаментални елементи за идентифициране на надеждните източници на информация, са прозрачността във финансирането и представянето на мисията на медийния орган, предоставянето на справки за журналистите, отговарящи за отразяване на дадено събитие, уточняване дали става дума за редакционна статия или за статия, изнасяща факти, разясняване как е бил извършен даден репортаж.

Интернет гигантите, по-специално мрежите Фейсбук и Туитър, са обект на критики от известно време. Те са обвинявани, че са послужили за пропагандна платформа от Русия по време на предизборната кампания в САЩ, довела до победата на Доналд Тръмп на президентските избори миналата година

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?