“Гугъл мапс” случай разкри секретна военна база в Тайван

Снимката е архивна

Тайванското правителство се опитва да потуши скандал, свързан със сигурността на военни обекти на страната, които случайно бяха заснети и качени в мрежата от “Гугъл мапс“, съобщава “Раша тудей“, цитирана от “Дарик“.

След обновяване на приложението, в което има снимки с изключително висока резолюция, в него могат да се видят секретни ракетни силози и дори типа на ракетите в базата. От тайванското министерство на отбраната са изпратили официално искане до “Гугъл“ да замъгли изображенията на секретните военни обекти, които могат да бъдат видени в детайли от “враговете на родината“ и могат да застрашат националната сигурност на страната.

Министърът на отбраната Йен Де-фа заяви, че реално обектът може да бъде преместен, тъй като ракетните установки нямат фиксирана позиция. Информацията беше потвърдена от анонимен военен източник, който подчерта, че вероятно снимките са остарели, тъй като Тайпе често премества отбранителните си съоръжения, за да “ги скрие и да заблуди врага“.

Сформиран е специален екип, който да работи в тясно сътрудничество с “Гугъл“, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще. Това не е първият подобен инцидент. През 2016 година Тайпе помоли “Гугъл“ да свали от приложението си снимки, на които се виждаха военни обекти на остров Тайпин в Южнокитайско море.

Споделяне

Още от Свят