Гугъл може да прекрати дейността си в Китай

Американският интернет гигант Гугъл обяви, че са засечени масирани кибератаки от Китай, насочени срещу правозащитници и засегнали поне още двайсет други големи фирми, съобщиха световните агенции.

"Засякохме много сложна атака от Китай, насочена срещу нашата фирмена инфраструктура. Резултатът бе кражба на интелектуална собственост", съобщи юристът на Гугъл Дейвид Дръмонд.

Кибератаката е засегнала още най-малко двайсет други големи компании в различни сектори - интернет, финанси, технологии, медии.

Гугъл има доказателства, че първоначалната цел на атаките е била проникване в Gmail пощите на китайски правозащитници, но засега тя не е постигната.

Отделно от това Гугъл е установила, че трети страни редовно са прониквали в Gmail пощите на борци за човешки права в Китай, живеещи в САЩ, Китай и Европа.

Гугъл обяви, че повече няма да филтрира резултатите от търсачката си в Китай, както искат властите, и затова предвижда да прекрати дейността си в Китай.

САЩ поискаха обяснения от Китай за хакерските атаки. Държавният секретар Хилари Клинтън каза, че хакерските атаки предизвикват сериозни тревоги.

"Обръщаме се към китайското правителство да даде обяснение", каза Клинтън в

Хонолулу. "Възможността да се действа във виртуалното пространство въз основа на доверие е критично важна за модерното общество и икономиката", посочи Клинтън.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?