"Гугъл" на съд заради "дискриминация срещу бели мъже"

"Гугъл" на съд заради "дискриминация срещу бели мъже"

Двама бивши инженери от "Гугъл" (Google) съдят технологичната компания за "дискриминация на белокожи мъже с консервативни възгледи". Джеймс Деймор и Дейвид Гудман са внесли групов иск срещу компанията във Върховния съд в Санта Клара, щата Калифорния. Те твърдят, че искат да представляват всички служители, подложени на дискриминация заради принадлежността им към мъжкия пол и бялата раса, предаде БиБиСи.

Организатор на съдебния иск е Джеймс Деймор, уволнен миналата година заради паметна записка, в която говори за биологичните разлики между мъжете и жените и критикува водената от "Гугъл" политика на равноправие между двата пола.

Казусът с Деймор стана популярна кауза сред дясно настроени блогъри в САЩ, а Деймор нае официален представител на Републиканската партия за свой адвокат, отбелязва Ройтерс.

В съдебния иск на двамата инженери се твърди, че при наемане на работа "Гугъл" прибягва към незаконни квоти, за да наеме колкото се може повече жени и представители на малцинствата.

Те обвиняват компанията в дискриминация на останалите сътрудници и неспособност да бъдат защитени служителите с консервативни възгледи, включително привърженици на президента Доналд Тръмп.

Деймор и Гудман посочват в съдебния иск, че мъжете в компанията са открито заплашвани, подлагани на травми и унижения. Освен това мениджърите в "Гугъл", които не изпълняват поставените им задачи, били публично порицавани по време на събрания.

Паметната записка на Деймор предизвика разгорещена дискусия за свободата на словото на работното място и различията в Силциевата долина.

В иска си Деймор заявява, че бележката не е била предназначена за разпространение извън пределите на компанията (макар че впоследствие стана публична). Той твърди, че само е попълнил формуляр за отзиви след посещение на форум за многообразието и интеграцията.

  

Джеймс Деймор

"Гугъл" освен това е обвинена, че води черен списък с представители на консервативни медии, които не са допускани в офисите на компанията.

В съдебния иск се настоява на "Гугъл" да бъде забранено да дискриминира лица с консервативни политически възгледи, както и да бъдат присъдени компенсации, които не са уточнени.

Коментирайки уволнението на Деймор, ръководителят на "Гугъл" Сундар Пичаи заяви, че някои части от паметната записка са нарушили кодекса на корпоративната етика, насаждайки опасни полови стереотипи на работното място.

Самият Деймор казва, че е получил множество лични послания от сътрудници в "Гугъл", които му благодарили за проявената откровеност.

Вторият инженер - Дейвид Гудман – е уволнен през декември 2016 г. след конфронтация със свой колега мюсюлманин по време на вътрешен форум на "Гугъл", според съдебния иск.

Колегата на Гудман е казал по време на форума, че е нарочен от ФБР заради това, че е мюсюлманин и изразил тревога за личната си сигурност. Гудман реагирал скептично и казал, че колегата му разполага с "нула доказателства" за твърдението си и допуснал, че ФБР може да е имало основания. По-късно служител от "Човешки ресурси" казал на Гудман, че той е обвинил своя колега в тероризъм, обосновавайки се с религията му и в резултат на това е уволнен, твърди съдебният иск, цитиран от Ройтрес.

Срещу "Гугъл" е подаден още един съдебен иск – от бивши служителки, които твърдят, че жените в компанията получават по-малко пари от мъжете за аналогична работа. Делото е било прекратено, но след това възобновено след внасяне на корекции в исковата молба.

В момента американското министерство на труда изяснява нарушила ли е "Гугъл" закона за равното заплащане на труда.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?